Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse sentleri, bazı şirketlerin karlarının tahminlein altında kalması, Yunanistan'da seçimlerden bu yana beş gündür hükümetin kurulamaması ve JPMorgan Chase & Co.'nun türev işlemlerden dolayı 2 milyar dolar zarar etmesinin ardından satıcılı seyrediyor. Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları da düştü.

Piyasa değeri açısından Fransa'nın üçüncü büyük bankası Credit Agricole SA, ilk çeyrek karının yüzde 75 düşerek tahminlerin altında kalmasının ardından yüzde 2.5 geriledi. İspanya'nın en büyük telekomünikasyon şirketi Telefonica SA, ilk çeyrek faliyet karının analistlerin projeksiyonlarının altında kalması ile birlikte yüzde 2.4 değer kaybetti. Fransız çelik boru üreticisi Vallourec SA, ilk çeyrek karındaki hızlı düşüşün etkisiyle yüzde 20'lik keskin bir düşüş gösterdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 düşerek Londra saati ile 09:38'de 250.84 puana indi. Endeks bu hareket ile birlikte, haftayı yüzde 0.9 kayıpla geçirmeye yönlendi. Ancak gösterge endeks halen bu yıl yüzde 2.5 yükselmiş durumda. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 düşerken, Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.6 geriledi.

Cenevre'de B Capital SA idari direktörü Lorne Baring, "Hisse senedi piyasaları iki büyük olayla yönleniyor: Ekonominin temel göstergeleri ve beklentiler" dedi ve "Beklentiler, Euro Bölgesi ülkelerinde ne olacağı ile ilişkili manşet riskine bağlı olarak kötüleşiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi dün, Deutsche Telekom AG ve Repsol YPF SA gibi bazı önemli şirketlerin çeyrek dönem akrlarının beklenenden iyi çıkmasının etkisi ile yüzde 0.6 yükseldi. İşlem hacmi ise, bu raporun yazıldığı zamanda, 30 günlük ortalamanın yüzde 15 üzerindeydi.