Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toptan eşya fiyatları Nisan ayında, enflasyonun soğuyabileceğini işaret eden akaryakıt fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle son dört ayda ilk kez düştü.

Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) Nisan ayında yüzde 0.2 geriledi. Bu veri Mart ayında değişiklik göstermemişti. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, üretici fiyatlarının Nisan ayında değişiklik göstermemesi bekleniyordu. Öte yandan, üretici fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre görülen yüzde 1.9'luk artış, Ekim 2009'dan bu yana en küçük çaplı artışı işaret ediyor.

Düşen ham madde maliyetleri, şirketlerin ürünlerine zam yapma konusunda daha az baskı yaratıyor. Yavaşlayan enflasyon, artan petrol fiyatlarının etkisinin geçici olacağını savunan bazı Fed politika yapıcılarının görüşünü destekliyor ve Fed'i politika faizini 2014 yılının sonuna kadar düşük seviyede tutma taahhüdü konusunda rahatlatıyor.

New York'ta 4Cast Inc. kıdemli ekonomisti Sean Incremona, "Enflasyon gerçekten bir endişe kaynağı değil" dedi ve "Şirketlerin bu noktada maliyetleri tüketicilere yansıtması için daha az neden var gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Volatil gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek üretici fiyatları ise Nisan ayında yüzde 0.2 yükseldi. Bu veri, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerinin tahminlerine paralel çıktı. Çekirdek üretici fiyatları, Mart ayında yüzde 0.3 yükselmişti. Nisan ayında, artışın dörtte birinin ilaç ve eczacılık sektöründen geldiği kaydediliyor.