Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın, euroda kalmak ve 130 milyar euroluk kurtarma paketinden faydalanmak için taahhütlerini yerine getirmekten başka çaresinin olmadığı mesajını verdi.

Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Brüksel'deki toplantısına girerken yaptığı açıklamada, ''Eğer Yunanistan dışardan yardıma ihtiyaç duyuyorsa şartlarını da karşılamak zorundadır. Yunanistan'daki bütün siyasi partiler bunu biliyor'' dedi.

Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jager ise ''Yunanistan'ın reform yaparak borçlarını geri ödemekten başka seçeneği yok. Eğer bunu yapmazsa sadece kendisi için değil herkes için çok ciddi bir sorun olacak'' ifadesini kullandı.

Bakan Jan Kees de Jager, Yunanistan'ın, kurtarma paketinin şartlarını yeniden müzakere etme imkanına sahip olmadığını da vurguladı.

Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter de Yunanistan'ın, AB'den çıkmadan Euro Bölgesi'nden çıkamayacağını belirterek, Atina'nın bunu göze alarak AB'den çıkıp tekrar üyelik için başvurması halinde, katılım müzakereleri yürüteceklerini ve Yunanistan'ın gerçekten üye olup olamayacağına bakacaklarını söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ise on yıllardır devam eden ihmaller nedeniyle Yunan halkının ağır bedel ödemek zorunda kaldığını belirterek, meselenin AB'nin elini cebine atmasıyla çözülebilecek kadar basit olmadığını vurguladı.

Schauble, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını arzu ettiklerini ama her ihtimale hazır olduklarını da kaydetti.