Advertisement
HABERLER ABONE OL

Borç krizi ve hükümet krizini bir arada yaşayan Yunanistan'da koalisyon arayışları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, üç parti lideri ile bir araya geldi.

Toplantıya Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Antonis Samaras, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Evangelos Venizelos ile Demokratik Sol Parti (DİMAR) lideri Fotis Kuvelis katıldı.

Toplantıda Papulyas'ın teknokratlar hükümeti oluşturulması seçeneğini teklif ettiği bildirildi.

PASOK lideri Venizelos, toplantının ardından yaptığı açıklamada, PASOK'un teknokratlardan oluşan bir hükümeti de destekleyeceğini ancak böyle bir hükümetin PASOK, ND, DİMAR, Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), Bağımsız Yunanlılar ve Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) geniş desteğini gerektirdiğini ifade etti.

DİMAR lideri Kuvelis ise Papulyas'ın teknokratlar hükümeti seçeneğini de sunduğunu ancak bunun siyasi yenilginin kanıtı olduğunu kaydetti. Kuvelis, siyasi sistemi yok edeceği ve geniş destek gerektireceği için itiraz ettiğini bildirdi.

ND lideri Samaras da önce siyasetçilerin sonra teknokratların bulunması gerektiğini belirterek, teknokratlar hükümetinde yer alacak kişileri belirlemeden önce bunun siyasi desteğine bakılması gerektiğini ifade etti.

Samaras, toplantıda, Papulyas'a koalisyona katılmayı reddeden SYRIZA yerine Bağımsız Yunanlılar Partisi lideri Panos Kammenos'un taleplerine bakılmasını teklif ettiğini kaydetti.

Papulyas'ın parti liderleri ile görüşmelerinin devam edeceği bildirildi. Papulyas, Bağımsız Yunanlılar lideri Kammenos ile de görüşecek. Eğer Papulyas'ın girişimlerinden sonuç alınamazsa, yeniden seçimlere gidilecek.

SYRIZA toplantıya katılmadı

Avro bölgesindeki yeri tehlikede olan ülkenin borç anlaşmaları karşılığı yerine getirmesi gereken tasarruf önlemlerine karşı olan ve bu politikaları uygulayacak bir hükümete katılmayı reddeden SYRIZA lideri Alexis Tsipras toplantıya katılmayı reddetmişti. Memorandum karşıtı SYRIZA, 6 Mayıs'taki seçimlerde oyların yüzde 16.7'sini alarak 52 milletvekili ile ikinci sırada yer almıştı. Seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümet kuracak oyu alamamıştı.

ND, yüzde 18.8 oyla 108 milletvekili, PASOK yüzde 13 oyla 41 milletvekili, DİMAR yüzde 6 oyla 19 milletvekili çıkarmıştı.