Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, ABD merkez bankası Fed'in politika yapıcılarının ilave parasal genişlemenin gerekebileceğini kaydetmeleri ile yönünü bulmaya çalışıyor. Dolar euro karşısında son dört ayın zirvesinden gevşerken, altın değer kazandı. Petrol altı ayın en düşük seviyesinden yükseldi ve Asya hisse senetleri, Japonya ve Singapur verilerinin beklenenden iyi çıkmasının etkisi ile değer kazandı.

Dolar euro karşısında yüzde 0.2 düşerek, Tokyo saati ile 12:26'da 1.2744 dolara geriledi. ABD para birimi 16 önemli paranın 15'i karşısında değer yitirdi. Avustralya doları yüzde 0.2 güçlendi. Petrol New York'ta yüzde 0.4 yükselerek varil başına 93.16 dolara çıkarken, altın yüzde 0.4 ve bakır yüzde 0.7 yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 ve Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4'lük çıkışlar gerçekleştirdi.

Dün açıklanan Fed'in son toplantısının tutanaklarına göre, bazı politika yapıcılar, ABD ekonomisinin zayıflaması durumunda, ilave parasal gevşemeye ihtiyaç duyabileceğini kaydettiler. ABD'de dün açıklanan sanayi üretimi, Aralık 2010'dan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi ve Japonya'da gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4.1 genişledi. Singapur'un petrol dışı iç ihracatı Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 arttı.

Tokyo'da Resona Bank Ltd. şef fon yöneticisi Koji Toda, "Fed, durum kötüye gitmeden önce birşeyler yapacağını söyleyerek, piyasaya paniğe gerek olmadığı mesajını veriyor" dedi ve "Hisse senetleri son dönemde hızlı düştü. Avrupa'da bazı iyileşme işaretleri gördüğümüzde, alım yapmamız gereken seviyelerdele" değerlendirmesinde bulundu.