Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Üniversitesi ekonomist Nouriel Roubini, Euro Bölgesi'nin kurtarılması için Yunanistan'ın kontrollü bir şekilde eurodan çıkışının sağlanmasının gerektiğini söyledi.

Piyasaların ve Avrupa ekonomisinin Yunanistan'ın kontrolsüz bir şekilde eurodan çıkmasına ve İspanya gibi daha büyük ekonomilerin baskı altında olacağına yönelik endişeler en çok Almanya gibi sağlıklı ülkeleri zor durumda bırakıyor.

Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya, İrlanda ve Kıbrıs'tan oluşan 6 AB ülkesinin çok fazla kamu borcu ve düşük büyümeden ötürü sıkıntı yaşadağını belirten Roubini, Almanya ve onun gibi temel ülkelerin ekonomilerinin bile olumsuz etkilendiğini ve bu durumun daha da kötüleyeceğini söyledi.

"Kurtarma çabalarından kaynaklanan yorgunluğun çökmeye başladığını" anlatan Roubini, güçlü ülkelerin bir süre sonra çevre ekonomilere ne yapacaklarını söylemekten daha da yorgun düşeceğini ve sıkılacağını savundu.

Kriz kahini, Yunanistan'ı euroda tutmak yerine, kontrollü bir çıkışın organize edilmesinin çok daha iyi olacağını kaydetti ve "Bu zamana kadar ülkede yalnızca sosyal istikrarsızlık ve bankalardan paraların çekildiğini gördük. Bu, ancak daha da kötüye gider, iyiye değil" dedi.