Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, konut piyasasının istikrar kazanmakta olduğunu gösteren verinin desteği ile, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'nin Nisan ayından bu yana ilk haftalık yükselişini göstermesinin ardından değer kazandı.

Caterpillar Inc. ve Bank of America Corp. en az yüzde 1.7 yükseldi ve ABD'nin en büyük şirketlerinin hisselerine gelen alımlara öncülük etti. Peabody Energy Corp., Goldman Sachs Group'un hisse notunu yükseltmesinin etkisi ile yüzde 4.6 yükseldi. Facebook Inc. yüzde 5.1 geriledi ve halka açılmasından bu yana en düşük güniçi seviyesini gördü. Vertex Pharmaceuticals Inc., iki kistik fibroz ilacı çalışmasının ardından üç hafta önce açıkladığı mali sonuçları revize etmesi sonrası yüzde 17 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.1 yükselerek, New York saati ile 10:14'te 1,332.13 puana çıktı. Endeks geçen hafta, Kasım ayından bu yana en ucuz değerleme seviyesine inmesinin ardından yüzde 1.7 yükselmişti. Dow Jones Endeksi ise 129.91 puan ya da yüzde 1 artarak 12,584.74 puana çıktı. ABD piyasaları dün tatil nedeniyle kapalıydı.

Bugün ABD'de açıklanan ekonomik verilere göre, 20 kentte konut fiyatları, düşük borçlanma maliyetleri ve istihdam piyasasındaki iyileşmenin konut satışlarını artırmasının etkisi ile, Mart sonuna kadarki 12 aylık dönemde, bir yılı aşkın sürenin en yavaş düşüşünü gösterdi. ABD hisse senetleri, Tüketici Güveninin, Amerikalıların emek piyasası konusunda daha kötümser hale gelmelerinin etkisi ile, Mayıs ayında beklenmedik şekilde düşerek son dört ayın en düşük seviyesine inmesine karşın yükselişini sürdürdü.

S&P 500 endeksi, küresel ekonominin yavaşlamakta olduğu ve Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği endişeleri ile Mayıs ayında yüzde 4.9 düştü ve Eylül ayından bu yana en hızlı aylık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny, bankanın, Euro Bölgesi hükümetlerinin borçlanma maliyetlerini düşürmek için tahvil alımlarına yeniden başlamayı düşünmediğini kaydetti. Nowotny, bankanın "temel amacının" Yunanistan'ı euro içinde tutmak olduğunu sözlerine ekledi.