Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksi Mayıs ayında, Yunanistan'da sonuçsuz seçimlerin ardından euronun dağılacağı endişelerinin artmasının etkisi ile ekonomistlerin beklentisinden daha fazla düşerek son 2.5 yılın en düşük seviyesine indi.

Euro Bölgesi'ne üye 17 ülkenin üst düzey yöneticileri ve tüketicilerinin güvenini yansıtan ekonomik güven endeksi, Nisan ayındaki seviyesi olan 92.9'dan Mayıs ayında 90.6 seviyesine indi. Bu, Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 28 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 91.9 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Avrupa'da ekonomik gerileme, Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan seçimlerden sonra hükümet kurulamaması ve İspanya'nın bankalarını destekleme konusunda güçlük çekmesi ile birlikte, daha da derinleşme işaretleri vermeye başladı. Citigroup Inc. ekonomistleri, Yunanistan'ın gelecek yıl eurodan çıkacağı tahmininde bulundu. Euro Bölgesi imalat sanayi ve hizmet üretimi Mayıs ayında ekonomistlerin beklentilerinden daha fazla daraldı ve Almanya'da iş dünyası güveni Ağustos ayından bu yana en keskin düşüşünü gösterdi.

Bern'de Deutsche Postbank AG ekonomistlerinden Heinrich Bayer, "Yunanistan'da yeni seçimler ve İspanya'da bankacılık krizi, tüketiciler ve şirketlerdeki belirsizliği artırıyor" dedi ve "Euro Bölgesi ekonomisi zayıf bir ikinci çeyrek geçiriyor veya aşağı yölü riskle birlikte durgunluk var" değerlendirmesinde bulundu. Ancak kriz daha da kötüleşmezse, yılın ikinci yarısında ılımlı bir toparlanma görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısındaki düşüşünü verinin açıklanmasının arı-dından daha da genişletti ve yüzde 0.5 düşüşle Lodnra saati ile 10:02'de 1.2438 dolar seviyesine geldi.