Gelişen piyasa hisselerinde 1998'den bu yana en kötü Mayıs
Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupa endileşerine bağlı olarak 1998'den bu yana en kötü Mayıs ayını yaşıyor
Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupa'daki borç krizinin Asya ihracat görünümünü olumsuz etkilemesi ve Hindistan ekonomisinin beklenenden yavaş büyümesinin etkisi ile düştü. Bu hareket sonucu, gösterge endeks son sekiz ayın en kötü aylık performansını göstermeye hazırlanıyor.
Dünyanın en büyük rafine kompleksinin sahibi Reliance Industries Ltd., Mumbai'deki işlemlerde yüzde 2 geriledi. Endonezyalı PT Aneka Tambang, kalay vadelileri ve nikelin düşmesi ile birlikte, yüzde 12 geriledi ve metal üreticilerine gelen satışlara öncülük etti. Avrupa'yı en büyük pazarı olarak gören tekstil şirketi Esprit Holdings Ltd., Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 1.3 değer kaybetti. Çin'in en büyük kıyı petrol arama şirketi Cnooc Ltd., petrolün New York'ta ayı piyasasına girmesinin etkisi ile hızlı bir düşüş gösterdi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 düşerek, Mumbai saati ile 12:02'de 903.39 puana indi ve düşüşünü ikinci güne taşıdı. Endeks bu ay yüzde 12 geriledi ve Mayıs 1998'deki yüzde 14'lük düşüşün ardından en hızlı Mayıs ayı kaybını yaşamaya hazırlanıyor..
Mumbai'de Mirae Asset India Investment Co. şef yatırım yetkilisi Gopal Agrawal, "Avrupa üzerinde belirsizlik bulutu var ve bu da yatırımcıların riskten uzaklaşmasına neden oluyor" dedi ve "Bize göre, İspanya'da olanlar Yunanistan'dakilere göre çok daha büyük endişe kaynağı" değerlendirmesinde bulundu.
İspanyol tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) dün rekor seviyeye yükseldi. Küresel hisse senedi piyasaları, Avrupa'da krizin yayılmakta olduğu endişelerine bağlı olarak, bu ay 4.1 trilyon dolar kaybetti. Yunanistan'da bir kamuoyu anketi, Yunan halkının büyük bölümünün kurtarma paketinin koşullarının revize edilmesini istediğini gösterirken, Avrupa Komisyonu, finansal krize karşı Almanya'nın reçetesini eleştirdi.