Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde, önceki açıklanan veriye göre daha yavaş bir büyüme gösterdi. Bu durum, stoklardaki daha yavaş artışı ve daha büyük çaplı kamu kesintisini işaret ediyor.

ABD'de gayrı safi yurtiçi hasıla bu yılın ilk üç aylık döneminde yıllık bazda yüzde 1.9 büyüdü. Daha önce açıklanan veriye göre, ekonomi ilk çeyrekte yüzde 2.2 büyüdüğü belirtilmişti. Açıklanan diğer verilere göre, şirket karları ilk çeyrekte üç yılı aşkın sürenin en yavaş artışını gösterirken, 2011 yılının sonunda, ücretlerde daha küçük çaplı artışlar görüldü.

Perakendeciler ve otomobil satış bayilerindeki tüketici harcamaları geçen çeyrekte ekonomik büyümeyi desteklerken, işletme yatırımlarındaki yavaşlama, ekonominin genişlemeyi sürdürmek için neden daha fazla istihdam artışına ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Avrupa ekonomisindeki yavaşlama da, ABD ekonomisinde toparlanmanın hız kazanmakta zorlanacağı endişelerini artırıyor.

Boston'da Parthenon Group LLC yardımcı başekonomist Richard DeKaser, "Tüketiciler ilk çeyrekte oldukça iyi sonuçlar gösterdi, ancak görünüm, çok iyi olmayan kazançlara rağmen istikrarlı" dedi ve "Ekonomiyi tanımlayan en iyi sözcük 'karışık'" değerlendirmesinde bulundu.