Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin derinleştiğine dair endişelerin etkisiyle yatırımcıların güvenli varlık talepleri arttı; dolar, 16 önemli para biriminin çoğu karşısında değer kazandı.

Çin'de imalatın beklentinin altında büyümesinin ardından Dolar Endeksi 21 ayın zirvesine tırmandı. ABD doları aynı zamanda İtalya başbakanı ve Avrupa Merkez Bankası başkanının, euro krizinin çözümü konusunda daha büyük adımlar atılması çağrısını yapmasıyla da desteklendi. Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi'nin yendeki değerlemelerin sürmesi hâlinde harekete geçeceklerini söylemesinin ardından yen zayıfladı.

ABD dolarının şu anda risk duyarlılığından ötürü kazançlı olduğunu belirten Forecast Pte'nin Döviz stratejistlerinden Lee Wai Tuck, risk duyarlılığının bir süre daha devam edebileceğini söyledi.

Dolar, yen karşısında yüzde 0.2 değerlenerek 78.44 seviyesine, euro karşısında da yüzde 0.1 güçlenerek 1.2359 düzeyine çıktı. Dolar dün euroya karşı 1.2324'e kadar yükselerek Temmuz 2010'dan bu yana en güçlü seviyesini kaydetmişti. Yen ise euro karşısında 96.84'ten 96.96'ya geriledi.

Çin'de imalat PMI'si Mayıs'ta 53.3'ten 50.4'e gerileyerek, Aralık'tan bu yaa en düşük seviyesine işaret etti.