Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Avrupalı politika yapıcıların ekonomilerini desteklemek adına adım atacaklarının sinyallerini vermeleri ve İran'ın nükleer toplantılarında sert bir tutum takınacağının işaretini vermesi ile petrol, yükselişini dördüncü güne taşıyor. 

Petrol vadelileri yüzde 0.9 kadar değer kazanırken nisan ayından beri de en uzun kazanç serisini gerçekleştirdi. Amerikan Merkez Bankası Fed'in Başkan Yarıdmcısı Janet Yellen, yavaşlayan istihdam büyümesi ve finansal piyasa şartları nedeniyle ABD ekonomisinin kırıganlığını koruduğunu belirtirken daha fazla parasal teşviğe ihtiyaç olabileceğini ifade etti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ise bölgenin ihtiyacı olduğu takdirde hızla harekete geçebilecek durumda olduklarını vurguladı. İran ise bu ayki nükleer görüşmeler öncesinde nükleer enspektörlerle anlaşmaktan geri çekildi.

NYMEX elektronik işlemlerdeki temmuz teslimli petrolün varili 73 sent artışla 85.75 dolara yükseldi ve Sidney'de yerel saatle 14.30'da 85.42 dolar oldu. Petrolün kontratı dün yüzde 0.9 artışla 31 mayıs tarihinden beri en yüksek seviye olan 85.02 dolara yükseldi. Fiyatlar bu yıl yüzde 14 aşağıda seyrediyor. 

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki temmuz teslimli brent petrolün varili 19 sent artışla 100.83 dolara yükselirken Avrupalı kontrat ile Batı Teksas'ın kontratı arasındaki fark dünkü 15.62 dolardan 15.41 dolara daraldı.