Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası bugünkü toplantısında, enflasyonun hedefin üzerinde kalacağı endişelerinin, Avrupa borç krizinin İngiltere ekonomisine yönelik risklerine ilişkin endşelere ağır basması sonucu, teşvik planını sabit tuttu.

Başkan Mervyn King'in yönettiği İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi, tahvil alımları için tavanı 325 milyar sterlinde (503 milyar dolar) tuttu. Bu karar, Bloomberg News'un anketine katılan 42 ekonomistin 37'si tarafından doğru tahmin edildi. Banka yetkilileri ayrıca, gösterge faiz oranını rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'te tuttu.

Bugün açıklanan veriye göre, İngiltere hizmet sektörü endeksi Mayıs ayında, beklenenin aksine, genişleme hızını devam ettirdi. Bu durum, geçen hafta imalat sanayindeki gerilemenin ardından, ekonomide bazı iyi sinyallerin olduğunu işaret ediyor. Bu rapor ayrıca, enflasyonun merkez bankasının hedefi üzerindeki seyrinin üçüncü yıla girmesi ile birlikte, politika yapıcıların ilave teşviklere gitmeme konusundaki görüşünü destekliyor.

Societe Generale SA'nın Londra ofisinden ekonomist Brian Hilliard, "Hizmet sektörü rakamları oldukça memnuniyet yaratan bir sürprizdi ve imalat sanayi verisinden gelen kötümserliğe deva oldu. Ancak bu, herşey güllük gülisatnlık demek değil" dedi ve "İlave parasal genişleme bekliyoruz. Ancak merkez bankası euro krizinin ne boyutta olduğunu bekleyip görmek isteyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere'de hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında, beklenmedik bir şekilde, 53.3 seviyesinde kaldı. Ekonomistler bu verinin 52.4 çıkmasını bekliyorlardı. Veriler ayrıca girdi fiyatları enflasyonunun zayıfladığını da gösterdi. Öte yandan, 1 Haziran'da açıklanan imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) ise 45.9'a düşerek Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemişti.