Piyasalara "Çin" dopingi
-
Uluslararası piyasalar, Çin'in 2008'den bu yana ilk faiz indiriminden olumlu etkileniyorlar
Çin'in faizlerde 2008 yılından bu yana ilk kez indirime gitmesi, diğer politika yapıcıların da ekonomiyi canlandırmaya yönelik adımlar atabileceği beklentilerini güçlendirdi. Bu durum uluslararası piyasaları olumlu etkiliyor. Hisse senetleri yükselişini üçüncü güne taşırken, emtia grubu erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı. İspanyol tahvilleri, borçlanma kağıdı satışının ardından yüksek seviyelerini korudu.
MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 08:31'de yüzde 0.9 yukarıda seyrediyordu. Avrupa hisselerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 1.4 yükseldi ve dünkü son altı ayın en hızlı yükselişini daha da genişletti. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.8 yükseldi. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 15 baz puan düşerek yüzde 6.13'e inerken, 15 Avrupa ülkesinin CDS'lerini içeren Markit iTraxx SovX Western Europe Endeksi altı baz puan geriledi. Avustralya doları 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kazandı. Petrol New York'ta, gün içindeki yüzde 0.6'lık kaybını geri alarak yüzde 1.4 yükseldi.
Çin gösterge borç verme ve mevduat faizlerini yarından geçerli olmak üzere 25 baz puan düşürdü. Fed Başkanı Ben S. Bernane, Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen2in, ABD ekonomisinin sorunlara karşı kırılganlığının sürdüğünü ve ilave parasal teşviklerin gelebileceğini kaydetmesinin ardından, bugün Kongre'de ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin bir konuşma yapacak. İspanya Hazinesi bugün 2.07 milyar euroluk (2.6 milyar dolar) tahvil satarak 2.0 milyar euroluk maksimum satış hedefini hafifçe aştı.
Londra'da Old Mutual Asset Managers U.K.'den Avrupa fonları yöneticisi Kevin Lilley, "Bugün ilk politika tepkisini gördük" dedi ve "Ekonomik veriler son dönemde kötüleşti. Bu durum, politika tepkisinin gelebileceğine yönelik beklentileri artırdı. Sanırım bu safhdayız" değerlendirmesinde bulundu.