Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Harvard Üniversitesi ekonomi profesörü Martin Feldstein, Yunanistan'ın kendi para birimi ile ekonomisini yeniden kurabilmek için eurodan çıkması gerektiğini söyledi.

Feldstein, Bloomberg Television'a Kopenhag'da yaptığı değerlendirmede, "Yunanistan berbat durumda. Düzeltilebileceğini sanmıyorum" dedi Almanya gibi para birliğinin güçlü ülkelerinden gelebilecek belirsiz mali yardıma dikkat çekerek, "Çözüm yok" dedi.

Feldstein, eurodan çıkışın kısa vadede "kaos" yaratabileceğini, ancak yeni işlem görecek drahminin diğer para birimlerine karşı devalue olabileceğini ve Yunanistan'ı tekrar büyümeye ve daha güçlü istihdama döndürebileceğini belitrtti.

Feldstein, aksine İtalya'nın, Başkaban Mario Monti'nin bütçe konsolidasyonunun yeni gümndemini onaylaması ile birlikte "oldukça iyi durumda" olduğunu belirtti. Feldstein, İspanya'da, hükümetin, bankacılık krizinden daha "büyük bir sorun" olan özerk bölge yönetimlerin bütçe açıklarını artırmasını önlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Feldstein, "Avrupalı liderler, iki yıldır süren borç krizinin ciddiyetini kavradı. Ancak Haziran ayı sonundaki zirve yaklaşırken, borçlu ülkelerin sorunlarının nasıl çözüleceği konusunda  'uzun vadeli stratejileri' yok" dedi.

National Bureau of Economic Research'ün eski başkanı ve Başkan Ronald Reagan'a danışmanlık da yapan Feldstein, euronun, daha başlangıcından önce, işleyemez olduğu tahmininde bulunmuştu. Geçen Eylül ayında, bir mülakatta, Feldstein, ortak para biriminin başarısız olduğunu söylemişti.