Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

19 ve 20 Haziran'da para politikası toplantısı yapacak olan Fed'in ABD ekonomisindeki toparlanmayı korumak için parasal genişleme önlemlerini artıracağı düşüncesi üzerine dolar, euro ve yen karşısında geri çekildi.

G-20 liderlerinin Avvrupa'daki borç krizini görüşmek üzere ikinci günlerine başlamasının güvenli varlık arayışını artırmasıyla Japon yeni, 16 önemli para biriminin çoğu karşısında değer kaybetti. İspanya'nın borçlanma maliyetleri dün euro dönemi zirvesi rekoru kırdı. Avustralya Merkez Bankası'nın bu ay iyi düşünüldükten sonra faiz indirimi yapıldığını söylemesinin ardından Avustralya doları, ABD doları karşısındaki 3 günlük rallisini sona erdirdi.

Fed'in Twist programını uzatabileceğine yönelik bazı beklentilerin olduğuna dikkat çeken Singapur'daki Forecast Pte'nin Döviz stratejistlerinden Lee Wai Tuck, Fed'in yılın ilerleyen zamanlarında bir şeyler yapabileceği sinyalleri de verebileceğini belirtti. Tuck, doların baskı altında olacağını öngördü.

Dün euro karşısında 1.2748 düzeyinden 22 Mayıs'tan bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından dolar bugün euroya karşı yüzde 0.3 değer kaybetti ve 1.2611 seviyesine geriledi. Dolar, yen karşısında da yüzde 0.2 zayıflayarak 78.98'e düştü. Yen, euro karşısında 99.60'dan işlem gördü.

Fed yetkililerinin, Nisan'da yüzde 2.4-2.9 olarak belirlediği büyüme tahminlerini aşağı çekmeleri bekleniyor. Avrupa'da finansal risklerin artması riski ve ABD'de 40 aydır yüzde 8'in üzerinde seyreden işsizlik oranı, dünyanın en büyük ekonomisi üzerinde hâlâ kara bulutlara neden oluyor.