Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Ticaret Bakanı Chen Deming, hükümetin büyümeyi destekleyici önlemlerinin ardından Çin ekonomisinin bu ay geri sıçramaya hazırlandığını söyleyerek, yavaşlamanın hız kestiğini söyleyen yetkililerin açıklamalarına bir yenisini daha ekledi.

Meksika'daki G-20 Zirvesi'nde muhabirlere konuşan Chen, Haziran'da durumun iyiye gitmeye başlayacağını düşündüğünü ifade ederek, son 2 ayda açıkça görülen aşağı yönlü trendin ardından politika yapıcıların tüketimi destekleyici hamlelerde bulunduğunu belirtti.

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun, Çin'in "istikrarlı ve güçlü" büyümesini koruyacağını ve merkez bankası danışmanlarından birinin ekonominin bu çeyrekte dibe vurarak, 3. çeyrekte geri sıçrayacağını söylemesinin ardından Chen'in açıklamaları, yavaşlamanın hız keseceği açıklamalarını artırdı. Çin'in 2008'deki boyutlarda bir teşvik uygulamayacağına işaret etmesine rağmen, büyüme oranında istikrar sağlanması, hâli hazırda Avrupa'daki kriz ve ABD'deki yüksek işsizlik oranıyla zarar gören küresel toparlanmanın daha da aşağı gitmesini önleyeceği tahmin ediliyor.

Çin ekonomisinin Mayıs'ta dibi gördüğünü ve Haziran'da ılımlı bir toparlanmanın başladığını belirten BNP Paribas SA'nın Pekin'deki ekonomistlerinden Ken Peng, altyapı harcamalarını hızlandıran ve banka kredilerindeki kontrolleri gevşeten bir politika uygulandığında, Haziran'daki ekonomik verilerin kötülemesi için bir neden olmayacağını söyledi.

Peng, Çin'in büyümesinin 2012'nin son çeyreğinde yüzde 8.5'e çıkmadan önce Nisan-Haziran döneminde yıllık bazda yüzde 7.4 büyüyeceğini öngördü. Çin'in GSYH'si ilk çeyrekte yüzde 8.1 ile 5. çeyreğinde de hız kesti ve son 3 yılın en düşük büyümesini kaydetti.