Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da borçlanma maliyetleri, ülkenin yardım isteyen dördüncü euro üyesi olmasından bu yana ilk çıktığı ihalede hızlı bir artış gösterdi. İspanya Hazinesi, bir yıl vadeli borçlanma kağıdı satışında, Aralık ayından bu yana en yüksek faizi ödeyecek.

Hazine 2.4 milyar euro (3 milyar dolar) tutarında 12 ay vadeli tahvili ortalama yüzde 5.074'ten sattı. Bu kağıdın 14 Mayıs'ta yapılan öncei ihalesinde faiz yüzde 2.985 seviyesinde gerçekleşmişti. Hazine ayrıca, 639.3 milyon euro tutarında 18 ay vadeli kağıdı yüzde 5.107 ortalama faiz ile sattı. Geçen ayki ihalede faiz yüzde 3.302 seviyesinde gerçekleşmişti.

12 ay vadeli ihalede, satış miktarının 2.16 katı alım talebi gelirken, bu oran 18 ay vadeli kağıt için 4.42 oldu. Geçen ay yapılan ihalede bu oranlar sırasıyla, 1.84 katı ve 3.23 katı seviyelerinde gerçekleşmişti. Böylelikle İspanya Hazinesi toplam 3.04 milyar euroluk borçlanma kağıdı satarak, 3 milyar euro olarak belirlenen maksimum satış miktarının hafifçe üzerine çıktı.

21 Haziran'da 2 milyar euroluk daha borçlanma kağıdı satmayı planlayan Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisi İspanya, Avrupalı liderlerden harekete geçmelerini isteyerek, finans piyasalarına girememe riskini gidermeye çalışıyor. İspanya tahvilleri, ülkenin 9 Haziran'da bankalarına destek için 100 milyar euroluk yardım çağrısından bulunmasının ardından rekor seviyelere düştü.

İspanya Bütçe Bakanı Cristobal Montoro dün, 10 yıl vadeli İspanyol tahvil faizinin euro dönemi boyunca ilk kez yüzde 7 seviyesinin üzerine çıkması ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası'na ülke tahvil piyasasını destekleme çağrısında bulundu. 10 yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek, Londra saati ile 10:45'te yüzde 7.154 seviyesinde kaldı.