Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğiz yılki deprem ve tsunaminin ardından nükleer santrallerin kapatıldığı Japonya'da enerji ithalatın artmasıyla ülke Mayıs'ta 907.3 milyar yen dış ticaret açığı verdi. Rakamlar, beklentinin 544.4 milyar yen üzerinde geldi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisinde ihracat yüzde 10 artarken, ithalat da yüzde 9.3 geriledi.

Yüksek enerji maliyeti ve yenin Mart'ın ortasından bu yana dolar karşısında yüzde 6 değer kazanması, ülkenin geçtiğimiz yılki yeniden inşa sürecindeki sıçramasına gölge düşürüyor. Ülkenin başbakanı Yoshihiko Noda 16 Haziran'da Kansai Electric Power Co.'nun Ohi'deki nükleer santralinde yer alan 2 reaktörün yeniden açılmasına onay vererek, önümüzdeki ay nükleer enerjinin ülkeye geri getirilebileceğinin sinyalini verdi.

İhracat taleplerinin durağan olduğunu, ithalatın ise gittikçe büyüdüğünü belirten JP Morgan Securities'in ekonomistlerinden Masamichi Adachi, Japonya'nın çok uzun süre ticaret açığı vereceğini öngördü.

Japonya ticaret açığı vermeyi sürdürdükçe, yenin dolar karşısında değer kaybedeceği tahmininde bulunan Royal Bank of Scotland Plc'nin Döviz stratejisi müdürü Robert Sinche, bunun çok büyük bir değişim olduğunu belirtti. Sinche, dış ticaret açığının uzun süredir yaşlı nüfus ve dış kaynak kullanımıyla yapılan üretimden ötürü düştüğünü, şimdi buna bir de nükleer felaketten ötürü eklenen enerji ithalatlarının eklendiğini söyledi.

Rakamların ardından yen, dolar karşısında 79.04'ten işlem gördü.