Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de yavaşlayan ekonominin kazançlara zarar verirken, imar ve ilaç sektörlerindeki geçtiğimiz ayki kazançların gereğinden fazla olduğuna ilişkin endişeler üzerine ilaç üreticileri ve konut imarcılarının düşüşe geçmesiyle Çin Borsası geriledi.

Shandong Dong-E E-Jiao Co. ve Poly Real Estate Group Co. yüzde 1'in üzerinde değer kaybederek, sağlık ve emlak sektörlerindeki düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük nadir metal üreticisi Inner Mongolia Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech Co., Economic Information Daily'nin, hükümetin sektöre ilişkin konsolidasyon planı üzerine çalışmaya başladığını yazmasının ardından bir haftanın en büyük sıçramasını kaydetti. Wuhan Department Store Group Co., regülatörlerin, şirketin paydaşlarının hisse alma planını onaylamasının ardından yüzde 10 primlendi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 2,297.88 puana geriledi. Endekste 411 hisse yükselirken, 430 hisse değer kaybetti. CSI 300 Endeksi yzüde 0.1'in altında kazançla 2,559.55 puana çıktı. Çin piyasaları 22 Haziran'da tatil sebebiyle kapalı  olacak. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.8 kazançla 16 Mayıs'tan bu yana en yükseğine işaret etti.

Ekonominin hala dibe vurmadığını düşünen bazı ekonomistlerin olduğunu belirten Huaxi Securities Co.'nun analistlerinden Mao Sheng, kısa vadede çok büyük bir teşvik beklentisinin kademeli olarak azaldığını söyledi.

Büyümedeki yavaşlamanın derinleştiğine ve Yunanistan'ın eurodan çıkacağına  yönelik spekülasyonlar Şanghay Bileşik Endeksi'ni 2 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 6.6 düşürdü.