Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in mevcut teşvik tedbirinin süresini uzatmayı tercih ederek, yeni bir teşvik açıklamamasının yendeki yükselişi yavaşlatacağı spekülasyonu ve Japonya Merkez Bankası'na, gevşek para politikasını destekleyen 2 yeni üyenin katılması üzerine Tokyo Borsası 2. gününde de artış kaydetti.

Satışlarının yüzde 27'sini Amerika'da gerçekleştiren fotoğraf makinassı üreticisi Canon Inc., yenin, dün dolar karşıısında değerlenmesinin ardından yüzde 2 yükseldi. Renesas Electronics Corp., KKR& Co. ve Silver Lake'in, çip üreticisi şirkete yatırım yapacakları haberi üzerine yüzde 3.1 primlendi. Otomobil üreticisi Nissan Motor Co., Nikkei gazetesinin, şirketin yerli üretimi azaltacağı haberinin ardından yüzde 2 değer kazandı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 kazançla 8,828.72 puana çıktı. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamaya yakın seyretti. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.8 artışla 753.40 puana yükseldi. Yabancı yatırımcıların, Japon hisselerinin geçtiğimiz hafta net alıcı pozisyonunda olması da hisseleri destekledi.

Risk duyarlılığı yüksek bir dönemin ardından bir miktar rahatlama görüldüğünü belirten Mizuho Trust&Banking Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Hitoshi Asaoka, BOJ yönetiminin biraz daha parasal genişlemeden yana bir hâle geldiğini, ancak başkan aynı kaldığı sürece çok fazla şeyin değişmeyeceğini söyledi.

Topix Endeksi 27 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden, Avrupa'daki borç kizinden ve Çin'deki yavaşlamadan risk gören küresel büyümeyi desteklemek için atılan adımların yeterli  olmadığı endişeleriyle yüzde 14 geriledi.

Japonya'da yabancı yatırımcılar geçtiğimiz hafta 58.8 milyar yenlik net Japon hissesi satın aldı.