Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de öncü satın alma yöneticileri PMI endeksinin, imalatın 8. ayında da daralabileceğine işaret etmesi ve Fed'in, ABD'nin büyüme tahminini aşağı çekmesi üzerine Çin Borsası geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Çin'in en büyük bakır ve kömür üreticileri Jiangxi Copper Co. ve China Shenhua Energy Co., emtia taleplerinin azalacağı endişesiyle yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Industrial&Commercial Bank of China Ltd. ve China Construction Bank Co., 21st Century Business Herald'ın ülkenin 4 büyük bankasının mevduatlarının bu ayın ilk iki haftasında 460 milyar yuan azaldığını söylemesi üzerine düştü.

Şanghay Bileşik endeksi yüzde 1.6 kayıpla 2,257.38 puana gerileyerek 29 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. CSI 300 Endeksi yzüde 1.8 düşüşle 2,505.73 puandan işlem gördü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.9 aşağıda kapandı.

Yatırımcıların ekonominin kötü ve teşviklerin yavaş olacağını kabullendiğini söyleyen Jianghai Securities Co.'nun stratejistlerinden Chen Liqiu, piyasaya girmek için çok fazla bir dürtü olmadığını belirterek, hisselerde yakın vadede düşüş öngördü.

Büyümedeki yavaşlanın derinleştiği ve Yunanistan'ın eurodan çıkacağı endişeleri Şanghay Bileşik Endeksi'ni 2 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 8.3 aşağı çekti. Endeks bu yıl yüzde 2.6 yukarıda seyrediyor.