Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, Fed'in dünyanın en büyük ekonomisi için büyüme tahminini düşürmesi ve ekonomiyi canlandırmak için attığı adımın beklentileri karşılamaması sornası son 19 ayın en düşük seviyesine indi. Çin'de imalat sanayi verisi, sekizinci ay üst üste yavaşlamayı işaret etti.

24 emtiayı içeren Standard & Poor’s GSCI Spot Endeksi, yüzde 1.1 düşerek 569.23 puana kadar indi ve Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Düşüşünü ikinci güne taşıyan gösterge endeks Singapur saati ile 13:34'te 570.47 seviyesinde seyrediyordu. Ham maddeler, endeks bu seviyede kapatırsa ayı piyasasına girmiş olacak. Zira S&P GSCI Endeksi 24 Şubat kapanışında gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 20.3 aşağıda. Ham petrol son sekiz ayın en düşük seviyesine indi.

Fed yetkilileri dünkü toplantıda 2012 yılı büyüme tahminini yüzde 2.4-yüzde 2.9 aralığından yüzde 1.9-yüzde 2.4 aralığına düşürdü ve Twist Operasyonu olarak adlandırılan 267 milyar dolarlık, kısa vadeli tahvilleri satıp yerine uzun vadelileri alma şeklindeki programı 2012 yılının sonuna kadar uzattı. ABD merkez bankası ayrıca, ilave tedbirler için hazır olduğunu da kaydetti.

Melbourne'de National Bank of Australia Ltd. emtia analisti Alexandra Knight, "Fed biraz hayalkırıklığı yarattı" dedi ve "Piyasa katılımcıları Fed'in adımlarını hafif buldu. Zira diğer bir parasal genişleme turundan söz edilmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Emtiayı içeren GSCI Endeksi, Fed'in Aralık 2008'den Haziran 2011'e kadarki sürede yaptığı, toplam 2.3 trilyon dolarlık iki turluk tahvil alımı sürecinde yüzde 92'lik bir ralli yaptı.

En çok enerji ve emtia kullanan ülke olan Çin'de imalat sanayi, Haziran ayında, sekizinci ay üst üste daralma gösterebilir. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Mayıs ayondaki seviyesi olan 48.4'ten Haziran ayında 48.1'e indi. Bu verinin 50'nin altında çıkması, sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.

Ham petrol fiyatları da, ABD'de Enerji Bakanlığı'nın açıkladığı petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde 2.9 milyon varil artarak 387 milyon varil ile Temmuz 1990'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından değer kaybetti. Ağustos vadeli petrol kontratı, Nymex piyasası elektronik işlemlerinde varil başına 80.11 dolara kadar inerek Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Aralık vadeli mısır kontratı, Chicago piyasasında yüzde 2.3 düşerek kile başına 5.5375 dolara düştü. Üç ay vadeli bakır kontratı ise Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 1.5 düşerek ton başına 7,430 dolara geriledi.