Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Euro Bölgesi liderlerinin, Brüksel'deki toplantıda, İspanyol bankalarına verilecek acil kredilerin kendi hükümetlerine tercihli kreditör statüsü vermesi yolundaki koşuldan vazgeçmelerinin ardından yükseldi ve bu hareket sonucu, çeyrek dönem kaybını daralttı.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME), Şanghay saati ile 12:09'da ton başına 7,491 dolara inmeden önce, yüzde 1.7 ile 15 Haziran'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Kontrat bu çeyrekte yüzde  11 düştü ve Eylül sonunda biten çeyrekten bu yana en kötü çeyrek dönem performansını göstermeye hazırlanıyor. Bakır bu yıl yüzde 1.4 kaybetti.

Şanghay'da Xiangyu Futures Co. analistlerinden Wang Ning, "Piyasanın bu zirveden beklentileri çok yüksek değildi. Bu yüzden, böylesine iyi haberler piyasa bekleyişlerini güçlendirdi ve geniş anlamda piyasa rallisine neden oldu" dedi.

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy, bugün basın mensuplarına yaptığı açıklamada,  Avrupalı liderlerin, Brüksel'de 12 saat süren ev sabaha karşı 4:30'da biten toplantıda, İspanyol bankalarına verilecek acil kredilerin kendi hükümetlerine tercihli kreditör statüsü vermesi yolundaki koşuldan vazgeçtiklerini söyledi. Dolar önemli para birimleri karşısında değer kaybetti ve Dolar Endeksi, liderlerin tercihli kreditör statüsü şartından vazgeçtiklerinin duyulmasının ardından yüzde 1.2 kadar düşüş gösterdi.

Eylül vadeli Comex bakır kontratı yüzde 1.4 yükselerek pound başına 3.378 dolara çıktı. Ekim teslimatı bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 1.4 tırmanarak ton başına 54,930 yuana (8,642 dolar)  ulaştı.

Morgan Stanley'in dün yayınladığı raporuna göre, dünyanın en büyük bakır kullanıcısı Çin'de yılın ikinci yarısında altyapı harcamalarındaki potansiyel artıştan dolayı, bakır fiyatları 2012 yılında pound başına ortalama 3.60 dolar seviyesinde seyredebilir.

LME'de, aluminyum yüzde  yükselerek ton başına 1,864 dolar, çinko yüzde 0.7 yükselişle ton başına 1,806 dolara ve kurşun yüzde 1 değer kazanarak ton başına 1,794 dolara çıkarken, nikel yüzde 1.1 yükselerek ton başına 16,400 dolara ve kalay yüzde 0.7'lik çıkışla ton başına 18,625 dolara ulaştı.