Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dış ticaret hacminin giderek arttığı bu ortamda, her ürünü gümrük aşamasında denetlemenin fiziken mümkün olmadığını belirterek, ''Bu nedenle ithalat denetimlerinin revizyonuna yönelik önemli çalışmalara bir süredir devam ediyoruz'' dedi.

Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlenen 1. Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde örnek gösterilen bir ülke konumuna geldiğini belirten Çağlayan, geçen yıl gösterilen ekonomik performansı bu yıl da sürdürdüklerini ifade etti.

Çağlayan, Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 3,2 büyüdüğünü hatırlatarak, büyümeye net ihracatın 4,5 puan katkı verdiğini bildirdi.

Büyüyen ekonominin, piyasa gözetimi, denetimi ve ürün güvenliği konusunu da önemli hale getirdiğini anlatan Çağlayan, ''Türkiye artık eski Türkiye değil. Sağlık standartlarını, güvenlik standartlarını ihlal eden ürünleri tamamen ortadan kaldırmak için büyük çaba harcıyoruz. Önemli adımlar attık. Devamını da getireceğiz'' dedi.

Türkiye ekonomisinin büyümesiyle birlikte bir taraftan farklı nedenlerle ithalatın arttığını, diğer taraftan ise ithal ürünlerin çeşitliliğinde önemli artışlar yaşandığını dile getiren Çağlayan, bakanlık olarak birinci görevlerinin ithalat denetimi yapmak olduğunu söyledi.

Çağlayan, ithal tekstil ve hazır giyim eşyasında kanserojen boya ve etiket denetimi kapsamında 1 Kasım 2009 tarihinden bugüne kadar 35 bin kalem üründen numune alındığını belirterek, bunların 605'inde sağlığa zararlı azo boyar madde tespit edildiğini ifade etti.

Denetimler sonucunda 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle 286 bin hazır giyim eşyası, 277 bin çift ayakkabı ve eldiven, 4 bin 600 kilogram tekstil boyası, 50 bin metre kumaş, 4 bin metrekare halı ve bin 500 set iç giyim eşyasının ya imha edildiğini ya düzeltildiğini ya da geldiği ülkeye geri gönderildiğini bildiren Çağlayan, ''Dış ticaret hacminin giderek arttığı bu ortamda, her ürünü gümrük aşamasında denetlemek fiziken mümkün değil. Bu nedenle ithalat denetimlerinin revizyonuna yönelik önemli çalışmalara bir süredir devam ediyoruz'' diye konuştu.

Bakan Çağlayan, ithalatta her ürünü denetlemek yerine yüksek riskli ürünlere öncelik verilerek denetim yaptıklarını ifade ederek, bu durumun, gümrüklerde daha hızlı bir denetim sisteminin hayata geçirilmesini gerektirdiğini söyledi.