Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişeleri artıran verilerin ardından ve Çin'deki yavaşlamanın, küresel toparlanmayı zayıflatacağı kaygılarıyla, gelişen piyasa hisseleri 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Bank of China Ltd., bankaların kredi büyümesini sınırlayacak yeni önlemlere dair endişelerle, bankalarda görülen düşüşü sürdürdü. Tayvanlı çip üretisici Inotera Memories Inc., Haziran satışlarındaki azalmanın ardından teknoloji hisselerindeki sert değer kaybına öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 952.63 puana gerileyerek, 28 Haziran'dan bu yana en düşük kaybına işaret etti. UBS AG, Çin'in büyümesine ilişkin aşağı yönlü risklerin bulunduğuna dikkat çekti. Dün açıklanan verilere göre Euro Bölgesi'nde hizmet sektörü Haziran'da 5. ayında da düşüş kaydetti. Almanya'da hizmet sektörü beklenmedik şekilde daraldı ve İngiltere de beklentinin altında büyüme kaydetti.

Çin'in yavaşlamasının, ABD ve Avrupa'ya ilişkin endişelerin de bulunduğu zamanda gelmesinin yatırımcıları kaygılandırdığını belirten BDO Unibank Inc.'in baş piyasa stratejistlerinden Jonathan Ravelas, Çin'in yeni kredi kurallarının kısa vadede büyümeyi yavaşlatabileceğini söyledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Çin'deki ekonomik yavavaşlamanın derinleştiği ve Avrupa'daki borç krizinin kötülediği endişeleriyle ikinci çeyrekte yüzde 10 gerileyerek, Eylül'den bu yana en sert 3 aylık düşüşünü kaydetti. Bu yıl yüzde 4 yukarıda seyreden endeks, tahmini kazançların 10 katından fiyatlanıyor.