Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, ekonomik görünümdeki bozulmanın politika yapıcıları toparlanmanın yeniden başlaması için adım atmaya zorlaması ile birlikte, iki aylık aradan sonra yeniden tahvi alımına başladı.

Mervyn King başkanlığındaki İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi, bugünkü toplantısında, varlık alım programını 50 milyar sterlin (78 milyar dolar) artırarak 375 milyar sterline çıkardı. Bloomberg News'un anketine katılan 41 ekonomistten 30'u bu hareketi doğru tahmin etti. Bloomberg News'un diğer bir anketine göre, Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında, politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 0.75'e indirmesi bekleniyor.

Parasal genişlemenin tekrar başlatılması, merkez bankasının İngiltere'yi resesyondan çıkarmak için, yeni bir kredi artırma programını da içeren, çift ayaklı çabanın bir parçası. Enflasyonun gevşemesi ve bu hafta açıklanan imalat sanayi, hizmet sektörü ve inşaat aktivitelerini gösteren verilerin haziran ayında zayıflaması ile birlikte, politika yapıcılar harekete geçmek durumunda kaldılar.

Londra'da Nomura International Plc ekonomistlerinden Philip Rush, Enflasyon risklerinin azalmasının getirdiği rahatlıkla birlikte, talep tarafındaki kötüleşmeden kaynaklanan hayalkırıklığı, İngiltere Merkez Bankası'na agresif hareket için ihtiyaç duyduğu cephaneyi sağladı" dedi ve "Ancak bu adım basit bir karar değil ve Komite'nin bu kararı oybirliği ile aldığından şüpheliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Merkez bankası politika yapıcıları ayrıca, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.5'teki rekor düşük seviyede tuttu. Bu karar, Bloomberg News'un anketine katılan 50 ekonomistin tümü tarafından doğru tahmin edildi. Parasal gevşeme ile ilgili ankete katılan iki ekonomist değişiklik olmayacağı tahmininde bulunurken, bir katılımcı 25 milyar sterlinlik bir artış ve sekiz katılımcı ise ilave 75 milyar sterlinlik bir tahvil alımı tahmininde bulundu.