Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İrlanda, Avrupalı liderlerin kurtarma yardımı alan ülkelerin mali yüklerini hafifletmek için adım atmalarının ardından, yaklaşık iki yıl sonra ilk kez kamu borçlanma piyasalarına geri döndü.

İrlanda Hazinesi, Eylül 2010'dan bu yana düzenlediği ilk ihale ile bugü, 500 milyon euro tutarında Ekim vadeli borçlanma kağıdını yüzde 1.80 faizle sattı. İspanya Hazinesi, 10 yıl vadeli gösterge tahvilinin faizindeki artışla birlikte, bugün 3 milyar euroluk borçlanma kağıdı sattı. Fransa da borçlanma ihalesine çıktı.

İrlanda Başbakanı Enda Kenny, politika yapıcıların Brüksel'de geçen hafta düzenlelen zirvede, mali kuruluşlara AB kurtarma fonlarından doğrudan yeniden sermayelendirme imkanı getirilmesinin ardından yatırımcı güveninin tekrar sağlanabileceği bahsine girdi. İspanya'nın sorunlu bankaları için 100 milyar euroya kadar yardım talebi ile birlikte, İrlanda, bankalarını kurtarmak için 64 milyar euroluk bir taahhütte bulunmasının ardından, tedbirlerin geçmişe dönük uygulanmasını istiyor.

Dublin'de, İrlanda borçlanmasında piyasa yapıcı bankalardan biri olan Danske Bank A/S analistlerinden Owen Callan, "Bu, sembolik bakış açısından da olsa iyi bir sonuç" dedi ve "İhaleye gelen ilginin önemli bölümü yurtdışındandı ve bazı küçük ülke içi katılım da görüldü" değerlendirmesinde bulundu.