Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, dün Avrupa ve Çin'deki faiz indirimlerinin ekonomik büyümeyi sağlamaya yetmeyebileceği endişelerinden olumsuz etkileniyor. Piyasada dikkatler bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan ABD istihdam verilerine çevrilmiş durumda. Avrupa hisse senedi endeks vadeli kontratları düşerken, euro bu yılın en kötü haftalık performansını göstermeye yönlendi. Asya hisse senetleri ve petrol, ABD istihdam verisi öncesi düşüşlerini ikinci güne taşıdı.

Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratı Londra saati ile 07:00'de yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 endeks kontratı yüzde 0.2 geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 düşerken, ham petrol fiyatları New York'ta yüzde 1 değer kaybetti ve mısır yüzde 1.8'lik bir kayıp yaşadı. Euro dolar karşısında, dün 1.2364 dolar ile son bir ayın en düşük seviyesini gördükten sonra 1.2385 dolar seviyesine geldi.

Avrupa Merkez Bankası dün gösterge faizini 25 baz puan indirerek, yüzde 0.75 ile rekor seviyeye çekerken, Çin Merkez Bankası borçlanma maliyetlerini bir ay içinde ikinci kez düşürdü. ABD Çalışma Bakanlığı bugün TSİ 15:30'da Haziran ayı için istihdam verilerini açıklayacak. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, tarım dışı istihdamın Haziran ayında 100,000 artması, işsizlik oranının ise yüzde 8.2'de kalması bekleniyor.

Yale Üniversitesi profesörlerinden ve Morgan Stanley'in Asya bölgesi eski üst düzey yetkilierinden Stephen Roach, "Dünya çapında bir zayıflık var" dedi ve "Politika faizleri aşırı düşük seviyelere indiğinde, bunun ekonomide hızlı bir sıçrama yaratacağını bekleyemezsiniz" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, dün yaptığı açıklamada, faiz indirimlerinin ekonomi üzerinde sadece "sınırlı" etkisinin olabileceğini ve ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerin somutlaştığını kaydetti. İngiltere Merkez Bankası, Avrupa'daki borç krizinin küresel büyümeyi olumsuz etkilemesi üzerine, varlık alım programını genişletti. Geçen ay, ABD merkez bankası Fed, portföyündeki kısa vadeli tahvilleri uzun vadelilerle değiştirme programını uzatmıştı. Bugün Almanya ve İspanya'da açıklanacak olan sanayi üretimi verilerinin düşmesi bekleniyor.