Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, toplam 65 milyar euro (80 milyar dolar) tutarında vergi artırımı ve harcama kısıntısı içeren bir plan açıkladı. Bu durumda, euro finans krizini kontrol altına almak için atılan adımların resesyonu daha da derinleştirme riski ortaya çıkıyor.

Rajon'un yedi ay içinde açıkladığı dördüncü paketi, katama değer vergisinin (KDV) yüzde 18'den yüzde 21'e çıkarılmasını, konut alanlara uygulanan vergi indiriminin kaldırılmasını, işsizlik maaşlarında indirim ve emekli maaşlarında kısıntı üzerine çalışma, yerel hükümetlerin konsolide olması ve kamu çalışanlarına yılsonuna verilen bonusların kaldırılması ve emekli maaşlarında kesintiyi içeriyor. İki buçuk yıllık bir süreye yayılacak olan bu tedbirler, önceden duyurulan paketin yaklaşık iki katına tekabül ediyor.

Başbakan Rajoy, Avrupalı liderlerin İspanyol bankalarına 100 milyar euroluk kurtarma sağlama konusunda anlaşmasının ardından, bugün Madrid'de Parlamento'ya bir konuşma yaptı. Bütçeye yönelik bu düzeltmeler, bütçe yasasının yürürlüğe girmesinden yaklaşık iki hafta ve Avrupa Birliği'nin (AB) İspanya'nın bütça açığı hedeflerini gevşetmesinden bir gün sonra açıklandı.

Rajoy, parlamenterlere yaptığı 70 dakikalık konuşmada, "Duyurduğum tedbirlerin kabul edilebilir olmadığını biliyorum" dedi ve "Kabul edilebilir değiller, ama gerekliler. Aşırı ciddi bir durumun içindeyiz" şeklinde konuştu.