Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomik yavaşlamanın derinleşmesinin Çin ve Asya'nın geri kalanında kazançları olumsuz etkileyeceğine yönelik kaygılar gelişen piyasa hisselerine değer kaybettirdi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde yer alan 10 sektör arasında en çok teknoloji şirketleri değer kaybetti. Samsung Electronics Co., ABD'nin önde gelen yarı iletken ekipman üreticisinin tahminlerini aşağı çekmesinin ardından 5 ayın en düşük seviyesine işaret etti. China Southern Airlines Co., kârların yüzde 50'nin üzerinde azalabileceğini söylemesi üzerine 2 haftanın en düşüğüne geriledi. Hyundai Department Store Co., LIG Investment&Securities Co., yatırımcıların, perakende şirketlerinin kazanç tahminlerini indirebileceğini söylemesinin sonrasında yüzde 3.3 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 931.36 puana gerileyerek, 6. gününde de düştü ve 18 Mayıs'tan buyana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti. ABD'li çip ekipmanı şirketi, Avrupa, Çin ve bilgisayar piyasasındaki zayıflığı gerekçe göstererek 2012 mali yılına ait satış tahminlerini indirdi. Religare Capital Markets Ltd., analistlerin, kazanç tahminlerinde sert indirimler yapmadığını söyledi.

Büyümenin yavaşladığı gelişen piyasalarda, insanların kazançlar konusunda netlik aradığını söyleyen ABN Amro Private Banking'in Asya hisseleri araştırmacısı Daphne Roth, piyasaların büyüme endişelerinden ötürü çok oynak olmayı sürdürdüğünü belirtti.

MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 3.1 artış kaydederken, gelişen piyasalar endeksi yüzde 1.7 yukarıda seyrediyor. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, tahmini kazançların 10 katı üzerinden fiyatlanıyor.

Hang Seng Çin Şirketleri Endeksi, Ekim'den bu yana en düşük seviyesini test etmesinin ardından yüzde 0.6 düştü. Filipin Borsası yüzde 0.7 ile en fazla kayıp veren Asya endeksi oldu ve Güney Kore Kospi Endeksi de yüzde 0.4 geriledi.