Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin Hükümeti'nin para politikasını gevşetmesinin ardından alım iştahının ilerleme kaydetmesi sonucunda Çin'in Haziran'daki konut satışları, aylık bazda yüzde 41 artış kaydetti.

Resmi istatistik kurumunun rakamlarına göre satılan konutların değeri Mayıs'ta 375.7 milyar yuandan, Haziran'da 531.3 milyar yuana yükseldi. Yılın ilk yarısındaki konut satışları, bir önceki yıldan yüzde 6.5 düşüş kaydederek 1.9 trilyon yuana geriledi.

Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 7.6 ile 6. çeyreğinde de üst üste yavaşlayarak, daha fazla parasal genişleme beklentilerini artırdı. Çin Merkez Bankası geçtiğimiz ay 1 ay içinde 2. kez politika faizini indirdi.

Piyasanın geri sıçradığını söyleyen Mizuho Securities Asia Ltd.'ın emlak analistlerinden Alan Jin, imar şirketlerin genel olarak yatırım ve arsa alımlarında ihtiyalı davrandığını belirtti.

Çin Başbakanı Wen Jiabao haftasonu ekonomideki aşağı yönlü risklerin yüksek olmayı sürdürmesinin, ince ayar politikalarının yoğunlaştırılmasını gerektirdiğini söyledi.

Konut, ofis binaları, alışveriş merkezleri ve diğer emlak yatırımları ilk yarıda yüzde 16.6 kazançla 3.1 trilyon yuana çıktı ve bir önceki yıldaki kazançların yüzde 33 altına işaret etti.