Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni endeksi, istihdam piyasasının  çok az iyileşme işaretleri göstermesinin de etkisi ile, Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde, bu yılın en düşük seviyesine indi.

Thomson Reuters/University of Michigan tüketici güveni endeksi, Haziran ayındaki seviyesi olan 73.2'den temmuz ayında 72 seviyesine indi. Bloomberg News'un anketine katılan 69 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 73.5'e çıkması bekleniyordu.

İstihdamın son iki yılın en kötü çeyrek dönemini yaşaması ve Avrupa'daki krizie bağlı olarak hisse senedi piyasalarında görülen volatilite, ekonominin yüzde 70'ini kapsayan tüketici kesimini olumsuz etkiledi. Aynı zamanda, benzin fiyatları, Nisan başında başlayan düşüşünü bu ay sürdüremedi.

New York'ta 4Cast Inc. kıdemli ekonomisti ve bu veriyi doğru olarak tahmin eden Sean Incremona, "Tüketici harcamalarında oldukça ılımlı seyreden rendin devam ettiğini görebiliriz" dedi ve "Tüketiciyi bu noktada baskı altında tutan temel faktör istihdamdaki zayıf seyir" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 71.5 ile 76.5 arasında kaldı. Bu endeks son resesyon döneminde ortalama 64.2 ve 18 ay süren ve Haziran 2009'da sona eren gerileme döneminden önceki beş yılda ise ortalama 89 seviyesindeydi.