Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Wen Jiabao, resmi haber ajansı Xinhua'nın belirttiği üzere, ekonomik büyümede bir toparlanma için ivmenin henüz olmadığı ve "zorlukların" bir süre daha devam edebileceği uyarısında bulundu.

Xinhua'nın Çince baskısında dün çıkan habere göre, Başbakan Wen, güneybatı Sichuan bölgesine yaptığı denetleme gezisinde, "Buna karşın, ekonomik genişlemenin mevcut hızı hedeflenen aralık dahilinde ve hükümetin büyümeye istikrar kazandırmak için aldığı tedbirler 'meyvelerini veriyor'" dedi. Haberde, hükümetin emlak piyasasına yönelik politikalarından söz edilmedi.

Wen'in bu yorumları, Avrupa'daki mali krizin ihracatı olumsuz etkilemesi ve emlak spekülasyonundaki hızlı düşüşün iç talebi yavaşlatması sonrası, Asya'nın en büyük ekonomisinin son üç yılın en yavaş büyümesini göterdiğinin açıklanmasından sonra geldi. Aynı zamanda, konut satışlarında toparlanma ve yatırımlardaki sıçrama, düşük faizlerde ve bankalara uygulanan zorunlu karşılıklardaki indirimlerin, ekonomik yavaşlamayı durdurmaya yönelik etkisini göstermeye başlamış olabileceğini işaret ediyor.

Wen, Xinhua'da çıkan habere göre, "Ekonomide istikrarlı bir sıçrama için ivmenin henüz oluşmadığı açık bir şekilde anlaşılmalı" dedi ve "Durumu kapsamlı bir şekilde değerlendirmemiz ve özellikle ekonomi üzerindeki aşağı baskı olmak üzere, sorunlar, zorluklar ve risklerin farkında olmamız gerek" değerlendirmesinde bulundu.

Wen, bu ayın başında doğu Jiangsu bölgesine yaptığı gezi sırasındaki yorumlarını tekrarlayarak, hükümetin yılın ikinci yarısında, ekonomiyi desteklemek için politika ince ayarını artıracağını da belirtti.