Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) ''Mali Gözlem Raporu''nda, Türkiye ekonomisinin yavaşlaması sebebiyle bu yıl gelirlerdeki düşüşün borç /GSYH'ye oranını yüzde 1,5 oranında artacağı öngörüsünde bulunurken, sıkı bir mali duruşun cari açığı azaltmaya yardımcı olacağını belirtti.

IMF'nin raporunda, ''2012 ve ötesine bakınca daha sıkı bir mali duruşun cari işlemler açığının azaltılmasında yardımcı olması açısından uygun olduğu görülüyor'' ifadesine yer verildi. Raporda, gelişmekte olan Rusya, Güney Afrika ve Türkiye'nin ''ekonominin orta vadeli gelir artışını geride bırakacak bir harcama artışını engellemek üzere gerekli önlemleri almalı'' ifadesine yer verildi.

IMF raporunda, ''2012 ve ötesine bakınca daha sıkı bir mali duruşun cari işlemler açığının azaltılmasında yardımcı olması açısından uygun olduğu görülüyor'' ifadesi kullanılırken, 2012 yılında Türkiye ekonomisinde görülen ekonomik aktivitedeki yavaşlama sebebiyle Türkiye'nin gelirlerdeki düşüşünün borç /GSYH'ye oranını yüzde 1,5 seviyesinde artmasının beklendiği belirtildi. Raporda, Türkiye, Rusya ve Güney Afrika'nın harcama artışını sınırlayıcı tedbirleri uygulamasının önemini vurgulandı. Raporda, ''Türkiye, Rusya ve Güney Afrika'nın ekonominin orta vadeli gelir artışını geride bırakacak bir harcama artışını engellemek üzere gerekli önlemleri almalı'' tavsiyesine yer verildi.

Mali Gözlem Raporu'nun Temmuz ayı itibariyle güncellemesine göre, Türkiye'nin 2011 yılında -0,3 seviyesinde olan net kredi/borçlanma oranının 2012 yılında -1,7, 2013 yılında ise -2,0 olacağı tahmininde bulunuluyor. Raporda ayrıca, güncellenmiş kamu dengesinin de GSYH'ye oranla bu yıl ve gelecek yıl yüzde -2,8 seviyesinde olacağı öngörülüyor. IMF raporunda, Türkiye'nin genel kamu kamu borcunun GSYH'ye olan oranı itibariyle 2012 yılında yüzde 36,0 seviyesinde gerçekleşeceği, 2013 yılında ise yüzde 34,6'ya gerileyeceği tahmininde bulunuldu.