Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK), 2010'un ocak-haziran döneminde 953 bin 9 ton olan kömür üretimi, geçen yılın aynı döneminde 840 bin 753 tona, bu yıl ise 753 bin 371 tona geriledi.

Yerin metrelerce altından çıkarılan ve demir çelik sanayinin vazgeçilmez girdisi konumundaki koklaşabilir özellikteki taş kömürünün Türkiye'deki en büyük üreticisi konumundaki TTK'da, bu yılın ocak-haziran döneminde 1 milyon 9 bin 953 ton programlanan üretim, 753 bin 371 ton olarak gerçekleşti.

Yer altında 8 bin 782, yer üstünde de bin 860 işçinin çalıştığı kurumda, bu yılın 6 ayında en fazla üretim 144 bin 323 tonla mart ayında, en az ise 120 bin 110 tonla şubat ayında oldu.

Kuruma bağlı Amasra, Armutçuk, Karadon, Kozlu ve Üzülmez müessese müdürlüğü maden ocaklarında, geçen yılın ocak-haziran dönemindeki 840 bin 753 ton üretime göre, bu yılın aynı döneminde 87 bin 382 ton daha az üretim yapıldı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretimdeki temel düşüşün birinci nedeninin emek yoğun çalışılmasından dolayı işçi açıkları olduğunu söyledi.

Madenlerde çalışan işçi sayısı ne kadar fazla olursa üretimin de o oranda arttığına işaret eden Alabaş, şöyle konuştu:

''Yeni yılın başında üretimi olumsuz etkileyen bazı aksaklıklar da oldu. Özellikle en büyük müessesemiz olan Karadon'daki kömür yıkama tesisindeki arıza, üretim düşüşünde rol oynadı. Ancak ana neden emeklilikler sonrası düşen işçi sayımızdır. Kurumda üretimdeki düşüşün önlenmesi için 2 bin 500 yeni işçinin alınması yönündeki girişimlerimiz sürüyor. Sendikamız ve TTK yönetimi, işçi açıkların giderilmesi konusunda geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile bir araya geldi. Ücret noktasında belirli noktaya ulaşıldı. Konunun takipçisiyiz. Sayın Bakan da buna sıcak bakıyor. TTK, 2009 ve 2010'da bin 450 işçi talep etmişti. O günden bu yana 1000 madenci daha emekli oldu. Bundan dolayı alınması düşünülen işçi sayısı 2 bin 500'tür.''



-''Taş kömürünün pazar sorunu yok''

Alabaş, metalürjik özellikteki taş kömürün tonunun uluslararası piyasada 200 dolar civarında alıcı bulduğunu ifade ederek, ''Kömür fiyatları son 10 yılda önemli artış gösterdi. Talep çok fazla. Pazarlama sorunu olmayan tek ürün taş kömürüdür. Ülkemizin yıllık 20-25 milyon taş kömürüne ihtiyaç var. Bunun bölgemizden ancak özel sektörle birlikte 3 milyon tonu üretilebiliyor'' dedi.

Kısa vadede TTK'nın işçi açıklarının giderilmesiyle üretimini 2 milyon 500 bine çıkarabileceğini vurgulayan Alabaş, şunları kaydetti:

''Orta ve uzun vadede kurumun kuruluş kapasitesi olan 5 milyon ton üretmesi mümkün olabilir. Bu konuda biz projeksiyonlar hazırlıyoruz. Türkiye'nin özel sektörle birlikte taş kömürü ihtiyacının yarısını karşılamayı amaçlıyoruz. Böylece ülkemizin yılık 4 milyar doların üzerinde taş kömürüne ödediği Dövizin bir bölümünün bölgemizde kalmasını sağlayabiliriz.''

AA