Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupalı politika yapıcıların bölgedeki finans krizini çözmek için yeterli çabayı göstermedikleri endişesiyle yen karşısında Kasım 2000'den bu yana en düşük seviyesine inerken, dolar karşısında iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi, İspanya'nın, Valencia bölgesinin merkezi hükümetten kurtarma istemeye hazırlanması ile birlikte resesyonun gelecek yıla sarkacağını açıklamasının ardından, dolar karşısındaki üç haftalık düşüşünü daha da genişletti. İspanya'nın borçlanma maliyetleri, Euro Bölgesi'nin ülke bankalarını kurtarmaya yönelik 100 milyar euroluk (122 milyar dolar) yardım paketini onaylamasına rağmen yükselerek, euro dönemi rekor seviyesine yaklaştı.

New York'ta Capital Group LLC kıdemli Döviz stratejisti Eric Viloria, "İspanya ve Avrupa'dan gelen haber başlıkları euro üzerindeki baskıyı artırıyor" dedi ve "Büyüme büyük bir sorun ve bu durum, euro üzerindeki baskıyı artıracak bir sonraki faktör olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa ortak para birimi yen karşısında, New York saati ile 16:12'de 95.46 yen seviyesine toparlanmadan önce, yüzde 1.2 kadar düşerek 95.35 yen seviyesine indi ve Kasım 2000'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Haftalık bazda ise düşüş yüzde 1.6 oldu.

Euro dolar karşısında, yüzde 1 düşüşle 1.2163 dolar seviyesine gelmeden önce, yüzde 1.1 kadar düşerek 1.2144 seviyesine indi ve Haziran 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Haftalık bazda düşüş yüzde 0.7'de kaldı. Japonya para birimi dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 78.47 seviyesine çıktı. Ancak yen dolar karşısında son beş günde yüzde 0.9 düştü ve böylelikle beşinci hafta ard arda aşağı yönde hareket etti.