Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en zenginlerinin toplam serveti geçen hafta, Cuma günü küresel anlamda hisse senetlerindeki düşüşlerin beklenenden daha iyi çıkan şirket karlarının yarattığı serveti azaltmasına karşın 4.4 milyar dolar arttı.

Avrupa'nın en zengini İspanyol Amancio Ortega, Cuma günü 1.8 milyar dolar kaybetti. Sahibi olduğu dünyanın en büyük giyim-kuşam perakendecisi Inditex SA'nın hisseleri, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un resesyonun gelecek yıla da sarkacağını açıklamasınına rdından yüzde 3.52 değer kaybetti. 76 yaşındaki Ortega'nın serveti, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, 40.5 milyar dolar tutarında.

Olumlu şirket karları bazı milyarderlerin servetini artırdı. Google Inc.'nin kurucuları 39 yaşındaki Larry Page ve 38 yaşındaki Sergey Brin'in her biri 875 milyon doların üzerinde kazandı. Dünyanın en popüler internet arama motorunun sahibi Google, Motorola Mobility'nin alınmasının da desteği ile, ikinci çeyrek gelirlerinin yüzde 35 arttığını açıklamıştı. Google hisseleri geçen hafta yüzde 5.95 değer kazandı.

Boston'da Pioneer Investment Management Inc.'den John Carey, "Karlar iyi çıkıyor" dedi ve "Endişe şu; gerçekten bir uçurumdan mı yuvarlanacağız ya da euro borç krizi, kar sezonu ilerledikçe mi önemli etkisini gösterecek" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya Bütçe Bakanı Cristobal Montoro'nun, ülkenin gayrı safi yurtiçi hasılasının 2013 yılında yüzde 0.5 düşeceğini açıklamasının ardından Cuma günü, ABD hisse senetleri son bir ayın en hızlı düşüşünü gösterdi, euro değer kaybetti ve emtia grubu geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi geçen hafta yüzde 0.75 yükselerek 258.17 puandan kapandı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi ise yüzde 0.4 değer kazanarak 1,362.66 puandan haftayı tamamladı.