Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerinden oluşan Troyka heyeti bu hafta ülkenin kurtarma hedeflerindeki incelemek üzere Atina'da olacak. Avrupa'daki borç krizinin yeniden merkezine oturacak olan Yunanistan'da, eurodan çıkış senaryoları da yeniden gündeme geliyor.

Yunanistan'ın uluslararası kreditörleri, kurtarma şartlarını yerine getirmesi ve diğer Euro Bölgesi ülkelerinin, borç krizindeki ülkenin başarısızlığı ihtimalinde daha fazla fon aktarılması konusundaki isteksizliğinin gölgesinde Salı günü Atina'ya gidecek.

"Yunanistan şartları yerine getirmezse, o zaman ödeme yapılmayacak" diyen Almanya Başbakan Yardımcısı Phillip Roesler, Yunanistan'ın kurtarılabileceğinden ve eurodan çıkış ihtimalinin ortadan kalktığından şüphe duyduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz hafta İspanya'nın 100 milyar euroluk kurtarmasını onaylamasının ardından Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın euroyu yeni rekor düşük seviyelerinden yukarı çekmedeki başarısız olmasının ardından Troyka heyeti, 3 yıl önce krizin başladığı döneme Yunanistan'ın mali durumunu değerlendirecek. Borçlarının, gayrisafi yurtiçi hasılasına oranını yüzde 120'ye azaltmaya çalışan Yunanistan daha fazla yardım talep ediyor.

Euro geçtiğimiz hafta yen karşısında 12 yılın en düşük seviyesine, dolar karşısında da son 2 yılın en düşüğüne geriledi. Politika yapıcıların, euro krizini çözmede zorlandığı endişeleriyle 10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi yüzde 7'nin üzerine tırmandı.