Japonya "daha fazla yavaşlama" öngörüyor
Tokyo Hükümeti, küresel genişlemede daha fazla yavaşlama sinyalleri görüyor
Mart 2011'deki depremin ardından ekonomisi yeniden inşa taleplerine bağımlı hâle gelen Japon hükümeti, küresel genişlemede daha fazla yavaşlama sinyalleri gördüğünü ve kendi ekonomilerini de etkileyebileceğini söyledi.
Bakanlar Kurulu tarafından bugün açıklanan aylık raporda, "küresel ekonomik yavaşlamanın daha da yayıldığı" ifade edildi. Çin'in büyümesinin yavaşladığı belirtilen raporda, Japonya'nın en büyük ticaret ortağı Çin'in değerlendirmesini 3. kez aşağı çekti; ancak kendi ekonomisine ilişkin değerlendirmeyi Haziran ayındaki hâliyle bıraktı.
Avrupa'daki borç krizinin uzaması ve Çin'den Hindistan'a kadar gelişen piyasalarda görülen yavaşlamanın etkisiyle bu ay 2013'e ait küresel büyüme tahminini düşüren Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun ardından Yunanistan da küresel büyüme konusunda artan karamsarlığı yansıttı. Tokyo Hükümeti, finansal piyasalarda küresel belirsizlikten kaynaklanabilecek ani dalgalanmaların, ülkenin büyüme hedeflerine zarar verebileceğine dikkat çekti.
Geçtiğimiz yılki depremin ardından gelen yeniden inşa talepleri ve tüketici harcamalarındaki kazançlar, ülke ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 4.7 büyümesini sağladı. Japon hükümeti, ekonominin "ılımlı büyümesini sürdürmeye devam edeceği" ifadesini yineledi.
Diğer yandan Avrupa'daki borç krizinin etkisiyle yene sığınan yatırımcıların dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin para birimini tırmandırması, Japonya'nın ihracatlarını olumsuz etkileyebilir. Çin'in büyümesi de önceki çeyrekte yavaşladı.
Tokyo hükümeti, Japonya Merkez Bankası'nın deflasyondan çıkıştan emin olununcaya kadar kparasal genişlemesini sürdüreceğini, hükümetin de bu hususta BOJ ile birlikte çalışacağını belirtti.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa bugün Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda ile bir araya geldi.