Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İspanya'nın resesyonunun derinleştiği ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkabileceği seslerinin yeniden yükselmeye başladığı ortamda ABD'den Çin'e yavaşlamaya dair işaretlerin yarattığı endişe ile emtiaya olan talep düştü, Asya'dan New York'a piyasalar umduğunu bulamadı.

-Piyasalar

Çin ve euroya ilişkin endişelerin etkisiyle Tokyo Borsası 1 ayın en düşüğüne geriledi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 8,567 puana geriledi ve 12 Haziran'a işaret etti. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 727.67 puan oldu. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 3 hisse değerle kaybetti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 2,143.65 puana gerileyerek 13 Mart 2009'dan bu yana en düşük kapanışına işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 1.2 düşüşle 2,370.20 puana indi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi 20 Temmuz'da yüzde 0.6 aşağıda kapandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Nisan 10'dan beri en büyük gerilemeyi kaydederek yüzde 2.5 düşüşle Londra saatiyle 16:35'te 251.8 puan oldu. Endeks, Avrupa ve Çin Merkez Bankaları'nın ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla parasal politikayı gevşetmesinden sonra 7 hafta yükselerek son 6 yılın üzerindeki en uzun yükseliş periyodunu kaydetmişti.

İspanya'da, Valencia'nın ardından diğer bazı bölgelerin de kurtarma isteyeceklerine yönelik haberler, ülke tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetlerinin (CDS'ler) rekor seviyeye çıkmasına neden oldu.

İspanya'nın CDS'leri, Bloomberg News'un derlediği verilere göre, 31 baz puan artarak, Londra saati ile 13:30'da 632 baz puana çıktı.

-Çin'in büyümesi % 7.4'e yavaşlayabilir

Çin Merkez Bankası danışmanı, ekonomik büyümenin yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4'e yavaşlayabileceğini kaydetti. Bu tahmin, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun, ekonomide güçlüklerin "bir süre daha devam edebileceği" uyarısının altını çiziyor.

Çin Merkez Bankası'nda para politikası komitesinin akademisyen üyesi Song Guoqing, Beijing'de bir forumda yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde "kısa bir süreliğine" deflasyon ihtimalinin gözardı edilemeyeceğini kaydetti.

-Samaras: 'Büyük Depresyon'dayız

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ABD eski başkanı Bill Clinton'a Yunanistan'ın, ABD'nin 1930'dakine benzer bir "Büyük Depresyon" yaşadığını söyledi

-Yunanistan'ın eurodan çıkışı yeniden gündemde

Kreditörlerin ilerlemeleri inceleyeceği Yunanistan, bu hafta yeniden Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin merkezine oturacak

- Euro Bölgesi hükümet borçları arttı

Euro Bölgesi hükümet borçları, ülkelerin mali krizi düzeltme adına yaptıkları çalışmalara rağmen ilk çeyrekte artarak euronun tek para birimi olarak kullanılmasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

AB'nin Lüksemburg'taki istatistik ofisi tarafından açıklanan verilere göre, euro para birimini kullanan 17 ülkenin borçları toplam gayrı safı milli hasılalarının (GSYH) yüzde 87.3'ünden yüzde 88.2'sine yükseldi.

- İspanya ve İtalya açığa satışı yasakladı

İspanya ve İtalya, Avupa Birliği boç krizine yönelik endişeler sonrası fiyatların düşmesi ve euronun dolar karşısında tarihi ortalamasının altına inmesinin ardından hisse senetlerinde açığa satışları yasakladı.

İspanya'da hisse senedi piyasası regülatörü CNMV, "aşırı volatil" ortam nedeniyle, tüm hisse senetlerinde açığa satışları üç aylık bir süre için yasakladığını duyurdu. İtalyan regülatör Consob da, bir hafta sürmesi planlanan açığa satış yasağının, "hisse senedi piyasalarında son dönemdeki performanstan" dolayı, bazı bankacılık ve sigorta şirketlerine uygulanacağını duyurdu.

- Emtia büyüme endişeleri ile sert düştü

Emtia fiyatları, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği endişelerinin artması ve dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin'de büyümenin yavaşlayacağı beklentileri ile düşüşünü ikinci güne taşıdı.

24 emtiayı içeren Standard & Poor’s GSCI Endeksi yüzde 1.2 düşerek 643.97 puana kadar indikten sonra hafifçe toparlandı ve Singapur saati ile 13:20'de 644.19 puana geldi. Petrol, bakır ve altın değer kaybederken, mısır ve soya fasülyesi tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördükten sonra gevşedi.

- ABD hisseleri sert düştü

Amerikan hisseleri, Avrupa'nın borç krizinin daha da derinleşeceği endişeleri ve bir Çin Merkez Bankası danışmanının ekonomide büyümenin daha da soğuyabileceğini söylemesiyle beraber düşüşe geçti ve Standard & Poor's 500 Endeksi Nisan ayından beri en büyük 2 günlük düşüşünü yaşadı.

Morgan Stanley ve Bank of America Corp. en az yüzde 2'lik düşüş yaşayarak Avrupalı bankalardaki değer kaybını takip etti. İspanyol tahvil faizleri, bölgesel hükümetlerin yardım isteyebilecekleri umuduyla yükselişe geçti. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. yüzde 4.2 düşerek emtia üreticileri içerisindeki kaybı hızlandırdı. Dünyanın en büyük restaurant zinciri McDonald's Corp., kârının beklenenden daha az gelmesiyle yüzde 2.8 düştü.

- Avrupa bankalarının fonlama maliyetleri arttı

Avrupalı bankaların dolar ile borçlanma maliyetleri yükselişini ikinci güne taşıdı ve son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, bankaların euro faiz ödemelerini dolar çevirmek için kullandıkları oran olan üç ay vadeli çapraz kur bazlı swap, Londra saati ile 08:20'de, euro bankalararası teklif faizinin (euribor) 48 baz puan altına indi. Bu maliyet, 20 Temmuz'da eksi 47 seviyesindeydi ve 19 Temmuz'da eksi 44.5 ile son yedi haftanın en düşük seviyesine inmişti.

- IMKB'de yüzde 1.5'in üzerinde düşüş

İMKB 100 Endeksi günlük bazda yüzde 1,71 oranında, 1.055,35 puan değer kaybederek, 60.736,81 puandan kapandı.

İMKB 100 Endeksi birinci seansa 401,57 puan ve yüzde 0,64 oranında değer kaybederek, 61.390,59 puandan başladı, ilk seansı 950,70 puan ve yüzde 1,54 azalışla 60.841,46 puandan kapattı.