Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'in imalat sanayi verisinin iyi çıkması ile birlikte, dünkü sarsıntının ardından biraz soluklandı. Bakır son üç haftanın en düşük seviyesinden ralli yaparken, petrol sıçradı ve Asya hisse senetleri kayıplarını geri aldı. Japon yeni ise, Avrupa krizinin kötüleşmekte olduğu endişeleri ile gelen güvenli liman alımlarından faydalandı.

Bakır Londra'da son üç günde ilk kez yukarı yönde hareket etti ve yüzde 1 yükselerek Tokyo saati ile 13:20'de ton başına 7,476.25 dolara çıktı. Petrol son bir haftanın en düşük kapanışını yaptıktan sonra yüzde 0.6 değer kazandı ve MSCI Asya Pasifik Endeksi, gün içindeki yüzde 0.4'lük kaybını geri aldı ve önceki kapanışına yaklaştı. FTSE 100 endeks vadeli kontratı yüzde 0.4 yükselirken, Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 endeks kontratı fazla değişmedi. Aussie olarak da adlandırılan Avustralya Doları ve Kiwi olarak da bilinen Yeni Zelanda doları en az yüzde 0.5'lik yükselişler gösterdi.

Çin'de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Çin öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi, Haziran ayında 48.2 seviyesinde çıkmasının ardından, Temmuz ayında 49.5 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri, konfirme edilmesi durumunda, Şubat ayından bu yana en yüksek seviye olacak. Ancak bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralma olduğunu işaret ediyor. Milyarder hedge fon yöneticisi John Paulson, müşterilerine, euronun çözülme ihtimalinin yüzde 50 olduğunu söyledi.

Bank of Singapore Ltd. başekonomisti Richard Jerram, "Politika gevşemesinin etkili olduğu konusunda bazı tepkiler görmeye başlıyoruz ve PMI rakamlarında bunu görüyor olabiliriz" dedi ve "Avrupa'da son aylarda, euronun dağılmaması için, mümkün olan ölçüde, ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını gördük" değerlendirmesinde bulundu.

Euro yen karşısında, İspanya ve İtalya borçlanma ihaleleri öncesi son 11 yılın en düşük seviyesi yakınlarında seyretti. Euro yen karşısında dün 94.24 ile Kasım 2000'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 düşüşle 94.90'a geldi. Yen dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 78.27 seviyesine çıktı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, mali krize ilişkin "artan belirsizlik" nedeniyle, Almanya, Hollanda ve Lüksemburg'un "Aaa" olan kredi notunun görünümünü negatife düşürdü. Yunanistan'ın kreditörleri, ülkenin kurtarma paketinin yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda şüphelerin arttığı bir ortamda, bugün biraraya gelecek.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Nick Trevethan, "PMI verileri önceki aya göre iyileşme gösterdi, ancak bu veri 50 seviyesinin altında olduğundan, heyecanlanmak için yetersiz" dedi.