Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman tahvilleri, İtalyan Başbakanı'nın, ülkesinin kurtarma paketine ihtiyacı olmadığını açıklayarak liderlerin krizi yönettiği konusundaki iyimserliğe katkı yapması ve daha güvenli varlıklara talebi azaltması üzerine son 3 gündür ilk defa düştü.

Beş yıllık Alman tahvilleri, ülkenin kaydedilen en düşük faizle sattığı 3.4 milyar euroluk (4.18 milyar dolar) tahvilden sonra kayıplarını geri aldı. İtalyan tahvilleri ise Avrupa Merkez Bankası'nın yarınki toplantısı öncesi yükseldi. Almanya'nın ilave bütçe kesintisi durumunda İspanya'ya tahvil piyasasında yardımcı olacağını açıklaması üzerine, Madrid'de iki yetkilinin belirttiği üzere, İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos'un daha çok kemer sıkmaya yöneldiğini söylemesiyle, İspanya tahvilleri de yükseldi.

Danske Bank A/S sabit gelir stratejisti Allan von Mehren piyasada biraz risk algısı olduğunu ve Avrupalı liderlerin krizi durdurmaya yönelik çabalarına ilişkin beklentilere bağlı olarak, İspanyol tahvil faizlerinin daha düştüğünü söyledi. Von Mehren, fiyatlarının çok artmasından dolayı düşüşe geçecekleri düşüncesiyle insanların Alman tahvillerini sattıklarını söyledi.

Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi Londra saatiyle 12:24'te 6 baz puan ya da 0.06 yüzde puanı yükselerek yüzde 1.34 oldu. Temmuz 2022 vadeli yüzde 1.75'lik tahvillerin fiyatı, 0.545 ya da her 1000 euro nominal değerli kağıt başına 5.45 euro, düşerek 103.755 oldu. 10 yıllıkların faizi 30 Temmuz'da yüzde 1.43'e tırmanarak 5 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

İtalya Başbakanı Mario Monti, Finlandiya'nın Helsingin Sanomat gazetesine verdiği röportajda, ülkesinin bir kurtarmaya ihtiyacı olmadığını belirtti. Gazetede yer alan habere göre Monti, "piyasaların, ülkenin aldığı önlemleri ve başarılarını anlamakta yavaş kaldığı için" ülkesinin biraz yardıma ihtiyaç duyabileceğini ifade etti.