Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BERNANKE ERTELEDİ

Salı günü toplanan ABD Merkez Bankası (FED) Para Politikası Kurulu (FOMC) dün itibariyle toplantıyı sonuçlandırdı. % 0 ile % 0.25 arasında olan politika faizi niteliğindeki federal fon oranını sabit bırakan banka, bankaların kendinde tuttuğu ve büyüklükleri 1.44 trilyon dolar ulaşmış olan aşkın rezervlere ödediği yıllık % 0.25’lik faizi de yerinde bıraktı. 2014 yılına kadar düşük kalacağı beklenen kısa vadeli faizlerin de bu süre boyunca aynı kalmasının beklendiği açıklandı. Piyasada bu vadenin 2015 yılına kadar uzatılabileceği yönünde bir kanaat bulunuyordu. Önceki toplantıda ekonomik aktivitenin sakin şekilde büyümeye devam ettiğini vurgulayan banka bu kez ise aktivitede düşüş olduğunu belirtti. İşgücü piyasasının hala yavaş ilerlediğini ve konut sektöründeki gelişmelere rağmen piyasanın sıkışık seyrettiğini belirten banka kısa vadeli verilere odaklanırken kullandığı ‘yakından izleme’ kalıbını da ekonomi için kullandı. Herhangi bir önlem açıklamayan FED toplantı sonunda yolladığı karar metninin sonunda bundan sonra fazladan destek verebileceğini açıkladı. Eylül ayındaki toplantı için sinyal kabul edilen bu cümlenin sonunda yeni tur varlık alımı mesajı alınmış oldu.

Beklenen önlemlerin hemen açıklanmaması ile ABD’de hisse senetleri sınırlı gerilerken S&P 500 Endeksi günü % 0.3 düşüşle tamamladı. Vadeli işlemlerde ise endeks kontratları % 0.18 yukarıda. Daha küçük ölçekli şirketlerden oluşan Russell 2000 Endeksi ise günü % 2.01 düşerek kapattı. Kararın ardından ani şekilde zıplayan Dolar Endeksi sabah saatlerinde 83’ün altından işlem görüyor. Euro/Dolar 1.2250’yi aşmaya çalışırken emtiada ise karışık seyir görülüyor. Güney Kore Merkez Bankası’nın rezervlerini artırmasıyla beraber altın fiyatları destek bulurken tahıllarda ise dünkü satışların ardından toparlama çabası var. Asya’da FED’in son vurgusunu dikkate alan yatırımcılar hisselere destek veriyor. % 0.1 gerileyen MSCI Asya Endeksi başlangıç kayıplarını telafi etmiş durumda. Nikkei 225 Endeksi % 0.32 prim yaparken Çin’deki kayıplar bölgenin dikkatini çekiyor. Gayrimenkul işi yapan şirketlere yönelik oluşan satış baskısıyla Şanghay Bileşik Endeksi % 0.6 düşüşte.

TÜRKİYE’DE DÜN – BUGÜN

Dünyadaki kararsız seyre realizasyonla cevap veren İMKB 100 Endeksi % 0.28 geriledi. Banka hisseleri % 0.45 düşerken sanayi hisseleri % 0.23 artış kaydetti. 65 binin üzerinde kapanış yapanDolar / TL’de 1.79’un altında kalıcı olunamadı ve sabah saatlerinde ilk işlemler 1.80’in üzerinden geçiyor. Sepet Kur ise 2.0053 seviyesinde. Faiz cephesinde gerileme devam ediyor. Gösterge niteliğindeki 2 yıllık tahvilin bileşik faizi dünkü işlemlerde % 7.60 bileşikten kapanış yaptı.

BUGÜN GÖZLER AVRUPA’DA

FED’den sonra beklenen banka Avrupa Merkez Bankası haline geldi. % 0.75 seviyesindeki politika faizi ve mevduatlara ödediği 0 faizi değiştirme opsiyonu bulunan ancak bu cephede bir değişiklik yapması beklenmeyen bankanın ayrıca daha önce açmış olduğu uzun vadeli fonlama ihalelerini de (LTRO 1-2) yeniden hayata geçirmesi beklenmiyor. Diğer yandan, geöen hafta Perşembe günü yaptığı konuşmasında yükselen faizlerin para politikasına zarar verdiğini ve bunun da kendi görev alanına girdiğini söyleyerek tahvil alım sinyali veren bankanın SMP (Menkul Kıymet Piyasası Programı) çerçevesinde ikincil piyasadan sorunlu ülke tahvili alması bekleniyor. Konuşmanın ardından çıkan haberler göre ise ECB ikincil piyasadan tahvil alırken EFSF (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) yönetiminin de birincil piyasadan tahvil alarak destek vermesi bekleniyor. EFSF’ye başvurulmadan fonun tahvil alması iç yapısı gereği mümkün görünmezken Almanya’dan gelmeyen destek de bu görüşü zayıflatıyor. Saat 14:45’te açıklanacak faiz kararının ardından 15:30’da Başkan Draghi’nin yapacağı açıklamalar yakından takip edilecek. Günün son merkez bankası ise İngiltere’de boy gösteriyor. Düşük faiz politikasına devam eden bankanın % 0.50’deki politika faizine dokunması beklenmiyor. Kredi vermek isteyen ancak zorlanan bankalara dstek program açıklayan banka aynı zamanda 375 milyar sterlinlik tahvil alım programına da devam ediyor. Bankanın kararı saat 14:00’te açıklanacak.

 

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü