Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

-Borsa bu hafta yatırımcısına kaybettirdi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 0,27 değer kaybetti.

İMKB 100 Endeksi haftalık bazda 65,00 puan azalarak 65.126,00 puana geriledi.

Haftalık bazda 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 1,41 oranında, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise yüzde 1,63 oranında değer kazandı.

-Avrupa hisseleri "genelde" keyifsiz

Bir çok Avrupa hissesi, Stoxx Europe 600 Endeksi'nin üst üste 10. haftalık kazancını kaydetmesine rağmen, Çin ticaret verilerinin beklentileri karşılayamaması üzerine düşüş gösterdi.

Bankia SA, geçtiğimiz 11 gün boyunca gerçekleştirdiği yüzde 128'lik ralliden sonra bugün düşen hisseler arasında başı çekti. Bank of Ireland Plc, ilk yarı kayıplarının iki katına çıkması üzerine yüzde 3.1 değer kaybetti. Bunzl Plc, UBS AG'nin hisselerin satılması yönünde tavsiye vermesi üzerine bir yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. ThyssenKrupp AG, son dört çeyrekte ilk kez kazanç açıkladıktan sonra yüzde 5.8'lik bir tırmanış kaydetti.

Stoxx 600, Londra saatiyle 16:30'da, geçirdiği yüzde 0.1'lik düşüşün ardından 269.88 puan oldu. Endekste işlem gören hisselerde, yükselen her iki hisse başına üç hisseden fazla düşüş oldu. Gösterge endeksi hafta genelini yine de yüzde 1.6'lık yükselişle kapattı ve üst üste 10. hafta kazanç kaydetti.

-ABD'de ithalat fiyatları düştü

ABD'nin ithal ettiği malların fiyatları Temmuz ayında, gerileyen akaryakıt ve gıda fiyatlarının bir yansıması olarak, beklenmedik bir düşüş gösterdi ve böylelikle dört ay ard arda düşüş gerçekleştirmiş oldu.

Haziran ayında yüzde 2.4 düşen ithalat fiyatları, Temmuz ayında yüzde 0.6'lık gerileme gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 artması bekleniyordu. Akaryakıt hariç ithalat fiyatları ise yüzde 0.4 ile son iki yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

-Gedikli: Türkiye bir cazibe merkezi

BloombergHT TV Araştırma Müdürü ve bloomberght.com Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, Türkiye'nin turizm, finans, enerji, gıda ve tarım sektörlerine olan talebin arttığını söyledi.

Yakın zamanda Ortadoğu'dan önemli bir sermaye girişi beklediklerini söyleyen Gedikli, bazı projelerin şimdiden başladığını söyledi. "Örneğin Karadeniz'de bazı Dubai firmaları 5 yıldızlı otel projelerini bitirdiler. Yine yayla turizmine yönelik projeler geliştirilmekte" dedi.

Ayrıca enerji sektörüne yoğun ilgi olduğunu belirten Gedikli, "Türkiye'nin cazibe merkezi haline geldiğini gördük" diyerek yatırımcıların Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

-ABD mısır üretim tahminini düşürdü

ABD hükümeti, dünyanın en büyük üretici ve ihracatçı ülkesi ABD'de mısır üretiminin, 1936 yılından bu yana görülen en sıcak Temmuz ayının Ortabatı bölgesindeki tarlalara zarar vermesi ile birlikte, yüzde 13 düşerek son altı yılın en düşük seviyesine ineceği tahmininde bulundu.

ABD Tarım Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, mısır üretiminin bu yıl 10.779 milyar kile (273.8 milyon ton) seviyesinde gerçekleşeceğini öngördü. Üretim 2011 yılında 12.358 milyar kile seviyesinde gerçekleşmişti. Tarım Bakanlığı, geçen ay, üretimin bu yıl 12.97 milyon tona düşeceği tahmininde bulunmuştu. Bloomberg News'un anketine katılan 29 analistin tahminlerinin ortalamasına göre, üretimin 10.929 milyar kileye düşmesi bekleniyordu.

-Citi nakit fazlasıyla tahvillerini geri alacak

Borç yükünü azaltmanın yollarını arayan ABD'nin en büyük 3. bankası Citigroup Inc., nakit fazlasını kullanarak açıktaki tahvillerini geri almaya hazırlanıyor.

Tahvil geri alımı, ortalama ana para miktarı 12.4 milyar dolar bulan kağıtlardan oluşuyor ve bankanın eski borcunu kapamak için nakit fazlasının kullanılmasını kapsayan "borç yönetimi stratejisinin" bir parçası olarak öne çıkıyor. Sunulan hisselerin 7 seri tahvilin her birinden parçalara tekabül ediyor.

Citigroup bu ayın başlarında İsviçre frankı ve sterlin bazlı 500 milyon dolarlık kağıdı geri alacağını açıklamıştı.

-Dış ticaret endeksleri azaldı

Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 8,4 ve ithalat birim değer endeksi yüzde 4,8 oranında azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Dış Ticaret Endeksleri Haziran ayı sonuçlarını açıkladı.

Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 8,4, ithalat birim değer endeksi yüzde 4,8 oranında azaldı.

Söz konusu ayda ihracat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 5,7 arttı, balıkçılıkta yüzde 8,4, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 10,9, imalat sanayisinde ise yüzde 8,7 azaldı.

-Altın yüklü gemi bulundu

Efsanevi korsan gemisi Port-au-Prince'a ait batığın Tonga açıklarında bulunduğu bildirildi.

Tonga Turizm Bakanlığı yetkilisi Sandra Fifita, dalgıçların Haapai adaları açıklarında tespit ettikleri batığın çok büyük ihtimalle, 1806'da batan, altın yüklü korsan gemisi Port-au-Prince'e ait olduğunu söyledi.

Fifita, geminin gövdesinin bakırla kaplı olduğunu, bunun da batığın 1780-1850 yılları arasından kalma olduğunu gösterdiğini belirtti.

Batığa dalan dalgıçlardan Darren Rice da Haapai açıklarında o dönemde sadece bir tek geminin battığını, bulduklarının Port-au-Prince dışında bir gemi olamayacağını ifade etti.

Batığın bir resifin kenarında olduğunu anlatan Rice, bu bölgede 4-5 metrelik dalgalar oluştuğunu, hava koşulları nedeniyle ancak Kasım veya Aralık gibi yeniden kalıntılara dalış yapılabileceğini söyledi.

Port-au-Prince ile yol alan korsanlar 1805'te Peru'daki İspanyol yerleşimlerini yağmalamış, İspanyol gemilerine saldırmış, ardından ganimet yüklü gemileriyle balina avı için Pasifik'e gitmek üzere yola koyulmuştu.