Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan merkez bankasının "şahinler" ekibinin önde gelen üyelerinden Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, ABD'nin işsizlikte boğulduğunu, ekonominin duraklama noktasında seyrettiğini ve enflasyonun da sorun teşkil etmediğini söyledi. Ancak Fisher, para politikasının bu sorunların çözümü olmadığını savundu.

Teksas Üniversitesi'nde yaptığı konuşmasında Fisher, "Bir hayli can sıkıcı bir toparlanma ile karşı karşıyayız" diyerek, fakat vergi politikaları ve düzenleme konularında bir netlik olmadan dünyadaki hiçbir parasal genişleme, işe alımları desteklemeyeceğini söyledi.

Fed Eylül'de üçüncü tur parasal genişleme programı kapsamında her ay bankalardan 40 milyar euroluk mortgage tahvilleri satın almaya karar verdi.

Richard Fisher, bu mantıktaki sorunun, şirketlerin, vergi politikasında bir görünürlük olmadan şirketlerin işe alım yapmayacak olması ve önümüzdeki yılın başında devreye girecek olan ve mali uçurum olarak tabir edilen vergi artışları ve harcama kesintilerine ilişkin endişelerin oldukça fazla olduğunu söyledi.

Mali uçuruma ilişkin kısa vadeki bir çözümün de kararsızlığı itelemekten başka bir şey sunmayacağını belirten Fisher, "Biz de yüksek işsizlik içinde debelenmeyi sürdüreceğiz" dedi.