Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımlarına İtalya ve İspanya arasında ayrım yapan yatırımcılardan İtalya'nın sattığı tahvilleri alanlar, Madrid merkezli varlıklarını tercih edenlerden 30 kat daha fazla kazanç sağladı.

Bank of America Merrill Lynch'in endekslerine göre İtalyan devlet tahvilleri yılın ilk 9 ayında yüzde 15 getiri sağlayarak 1996'dan bu yana en iyi kazancına işaret etti. Ülke içindeki alımların artması, Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini düşürme planları ve yüksek getiri arayışı İtalyan varlıklarına yardım etti.

Bazı yatırımcıların birçok cephede İtalya'yı azımsadığını, ancak gerçeğin ortada olduğunu söyleyen Aletti Gestielle SGR SpA'nın yatırım genel müdürü Fabrizio Fiorini, Euro Bölgesi'nde işlerin değiştğini ve İtalya'nın farklı olduğunu reddedenlerin kaybettiğini belirtti.

İspanyol tahvilleri ilk 3 çeyrekte yüzde 0.5 getiri sağlarken, Almanya'nın tahvilleri, yatırımcılara yüzde 3.4 kazandırdı. Yatırımcılar İtalyan tahvillerinde, yüzde 8.6 getiri sağlayan Stoxx Europe 600 Endeksi'nin neredeyse iki katı kazandı.

İtalya'da CDSler de 467 puandan 348 puana geriledi. İtalya ve İspanya'nın CDS'leri Eylül'de nicelik ve yüzde olarak rekor düşüş kaydetti.