Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsaları, ABD'de istihdam ve hizmet sektörü verilerinin beklentinin üzerinde gelmesinin, dünyanın en büyük ekonomisinin yavaşladığı endişelerini gevşetmesi üzerine kazanç sağladı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota MOtor Corp. yüzde 3.8 yükseldi. Buzdolabı üreticisi Fisher&Pakel Appliances Holdings Ltd., şirketin direktörlerinin Çin'deki Haier Corp.'un teklifini düşük olduğu gerekçesiyle reddetmesinin ardından yüzde 2.9 değer kazandı. Avustralya'nın en büyük 2. petrol üreticisi Woodside Petroleum Ltd., petrol fiyatlarının 2 ayın en düşüğüne gerilemesiyle yüzde 1.1 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 kazançla 122.25 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık iki hisse değerlendi. Asya endeksi Eylül'de ABD ve Japonya'nın ardından Çin'in teşvik önlemlerini artıracağı spekülasyonuyla yüzde 4 yükseldi.

ABD'nin istihdam verisinin beklenenden biraz daha iyi olduğunu, bunun da olumlu etki yarattığını söyleyen UBS AG'nin Avustralya'daki varlık yönetimi biriminin yatırım stratejisi müdürü George Boubouras, "Teşvikler bir neden için orada" dedi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 yükseldi.

Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz ay varlık alm programına 10 trilyon yen ekleme yaparak 55 trilyon yene çıkarması sonrasında bugün 2 günlük toplantısına başladı. Siyasi liderlik değişiklikleri ve imalatçılar arasında artan karamsarlığın, merkez bankasının üzerindeki baskıyı artırıyor.