Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ekonomist Dr. Bülent Gedikli, Türkiye'nin kredi notunu artırmayı değerlendirebilmek için bazı kriterler öne süren Moody's'e cevap verdi.

Gedikli, söz konusu kriterin ekonominin gerçekleriyle bağdaşmadığını belirterek, ''Moody's, ipe un sermeyi bıraksın, bahane üretmesin. Hakkın yerini bulması için Türkiye'nin notu bir an önce yatırım yapılabilir ülke konumuna getirilmeli'' dedi.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gedikli, Moody's'in ortaya koyduğu görüşlerin, gerçeklerden son derece uzak olduğunu söyledi.

Moody's'in, ''Türkiye'nin yapısal olarak cari açığı düşürmesi, Döviz rezervlerini artırması ya da özel sektörün dış borcunu azaltması suretiyle dışsal kırılganlıklarını azaltma konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiği'' şeklinde öne sürdüğü kriterlerin reel ekonomik değerlendirmenin dışında olduğunu vurgulayan Gedikli, Türkiye'nin bu kriterlerin hepsini fazlasıyla aştığını ifade etti.

''Cari açığın, Türkiye için bir sorun olmaktan çıktığını'' belirten Gedikli, yıllıklandırılmış cari açığa bakıldığında geçen yılın Ekim ayından bu yana sürekli bir düşüş olduğunu bildirdi.

Yıllıklandırılmış cari açığın 2011 Ekim'de 78,5 milyar lira olduğuna ve son 9 aydır sürekli düşerek, bu yılın Temmuz ayında 61,4 milyar liraya gerilediğine işaret eden Gedikli, öte yandan cari açığın finansman kalitesinin de her geçen gün daha da iyileştiğini kaydetti.

Türkiye'nin döviz rezervlerine bakıldığında, rezervlerin son 10 yılda 4'e katlandığını anlatan Gedikli, ''10 yıl önce Merkez Bankası'nın döviz rezervi 27,5 milyar dolardı, bugün ise 110 milyar dolara ulaştı. Dolayısıyla Moody's'in bu kriteri de boşa çıkmış oluyor'' dedi.

''Özel sektörün aldığı borç, yatırım amacıyla kullanılıyor''-

Özel sektörün dış borcuna ilişkin eleştiriye de karşılık veren Gedikli, bu konunun bir sorun teşkil etmediğini bildirdi.

Bülent Gedikli, Türk özel sektörünün, geldiği noktada tüm dünyaya örnek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Özel sektörün dışarıdan aldığı borçlar yatırım amacıyla kullanılıyor ve bu borçlar bugüne kadar da çok rahat çevrildi. Ayrıca bu borçların tamamı sigortalı... 'Borç, yiğidin kamçısıdır' sözü, kamu için değil ama özel sektör için çok doğru. İş adamlarımız, borçlanıyor, evet ama bu borca keyifleri için değil, yatırım yapmak için giriyorlar. Yurt dışında yatırım yapan herkes, bunu kendi kaynaklarıyla değil, kredilendirerek yapar. Öte yandan, demek ki uluslararası fonlar, Türk özel sektörüne güveniyor ki bu borcu veriyor. Bu da dinamizmimizin devam ettiğini gösteriyor. Dolayısıyla bu konuda da herhangi bir sorun yok.''

-''Avrupa ekonomileri yorgan döşek yatarken, biz hapşırmıyoruz bile''-

Moody's'in diğer bir kriter olarak ortaya koyduğu, ''dış kırılganlıkların azaltılması'' konusuna da değinen Gedikli, Türkiye'nin dış kırılganlıklara karşı dayanıklı olduğunu herkesin gördüğünü, bir tek kredi derecelendirme kuruluşlarının görmediğini söyledi.

Dünyanın içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizlerde bugüne kadar Türkiye ekonomisinin birçok ciddi testten geçtiğini ve her testten başarıyla çıktığını vurgulayan Gedikli, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bunu Moody's görmedi mi? AK Parti iktidarından önce Türkiye ekonomisi bir üflemeyle yıkılıyordu. Bugün dünya ekonomisinde fırtınalar, kasırgalar varken Türkiye ekonomisi sapasağlam ayakta duruyor. Eskiden 'dünya ekonomisi grip olsa, Türkiye yatağa düşer' denirdi. Şimdi ise Avrupa ekonomileri yorgan döşek yatarken, biz hapşırmıyoruz bile. Dolayısıyla Moody's'in hiçbir kriteri, ekonominin gerçekleriyle bağdaşmıyor. Moody's, ipe un sermeyi bıraksın, bahane üretmesin. Hakkın yerini bulması için Türkiye'nin notu bir an önce yatırım yapılabilir ülke konumuna getirilmeli.''