Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) İdari Direktörü Christine Lagarde, IMF'nin İspanya'ya, finansal kriz ile mücadelesine katkıda bulunmak için, kredi sağlamasına gerek olmadığını söyledi.

Lagarde, Japonya'nın Sendai kentinde, Bloomberg Television'dan Sara Eisen'e yaptığı değerlendirmede, "Bazıları, eğer oyunun içinde yer almazsanız, yani para vermezseniz, saygı duyulmazsınız, işitilmezsiniz, diyor" dedi ve "Bunun üzerinde o kadr durmuyorum. Zira ben takip eden konumundayım. Kendi çerçevemiz dahilinde hareket ettiğimizi düşünüyorum. Sık kullanılan bir araçlardan birini kullanıyoruz, ancak, söylediğim gibi, esnek olabiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

IMF, İspanyol bankalarının kuratılması için sağlanan 100 milyar euroluk (128.8 milyar dolar) fonun takip edilmesine yardımcı oluyor ve Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in kurtarılmasına ortak fon sağlayan kuruluşlardan biri. Avrupa Merkez Bankası, kendisinden ülkelerinin tahvillerini satın almaları yönünde çağrıda bulunacak ülkelerin ekonomik programlarının denetlenmesinde IMF'in de yer alması gerektiğini kaydederken, IMF'nin tam olarak rolünün ne olacağı henüz tanımlanmış değil.

İspanya, beraberinde ekonomik tedbirlerin yerine getirilmesi de istenen yardımı alma konusunda istekli görünmüyor.

IMF bu hafta yaptığı açıklamada, küresel ekonomik büyümenin yüzde 2'nin altına inme olasılığının altıda bir olduğunu kaydetti. Fon, Dünya ekonomik Görünüm raporunda, Avrupa'nın kendi borç krizi ile proaktif biçimde mücade edip etmemesinin, kısmen ekonomik yavaşlamanın şiddetini belirleyeceğini kaydetti.